BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,06
ALTIN 2.326,36
HABER /  DÜNYA

Obama'dan Suriyeliler için flaş talimat!

ABD Başkanı Barack Obama gelecek yıl en az 10 bin Suriyeli mültecinin ülkeye alınabilmesi için hazırlık yapılması talimatı verdi.

Abone ol

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest günlük bilgilendirme toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama’nın ülkeye gelecek yıl en az 10 bin Suriyeli mültecinin alınması için hazırlık yapılması talimatı verdiğini söyledi. Earnest bu sayının ABD’nin iç savaşla yıkıma uğrayan Suriye’den mültecileri kabul etmesi hususundaki kararlığının önemli ölçüde arttığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Earnest, ABD’nin kabul edeceği Suriyeli mülteci sayısını artırmak için oldukça büyük bir ekonomik yükümlülük altına girmek ve ulusal güvenlik önlemleri almak zorunda olacağını söyledi. Beyaz Saray Sözcüsü, “ABD Kongresi sayının artması için önemli miktarda ekonomik yükümlülüğün altına girmek zorunda kalacak, güvenlik kontrolleri ve işlemleri de daha fazla insan gücü gerektirecektir. Güvenle söyleyebilirim ki, Amerikan halkı ve vatanının temel güvenlik ve emniyeti sözkonusu olduğunda, ABD Başkanı bir meseleyi kestirme yollardan halledecek bir işleme onay vermeyecektir” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, bu mali yılın sonuna kadar kabul ettikleri Suriyeli mülteci sayısının 1800'e çıkmasını beklediklerini söylemişti.

Suriye'deki krizin başlamasından bu yana 17 bin başvurudan sadece 1500'ünü kabul ettiklerini ve bu yılın sonuna kadar buna 300 kişi daha eklemeyi planladıklarını kabul eden Toner, bu durumun, “kişilerin ciddi arka plan taramalarının yapılması” sürecinden kaynaklandığını anlatmıştı.

Toner, bir gazetecinin "ABD bu kadar az sayıda mülteci kabul ederken, nasıl bu insanlara yardım etmek için her şeyi yaptığını iddia edebilir?" sorusu üzerine, bölgede birçok “terörist grup” bulunduğundan, ABD’ye gelen insanlara yönelik önemli taramalar yapmaları gerektiğini ifade etmişti.