BIST 10.215
DOLAR 32,35
EURO 34,85
ALTIN 2.381,71
HABER /  DÜNYA

Obama'dan çok acil Mısır toplantısı

Obama'nın, şiddetten kaçınması ve kapsamlı reform yapması için Mısır yönetimi üzerindeki baskıyı sürdürdüğünü bildirdi.

Abone ol

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın, şiddetten kaçınması ve kapsamlı reform yapması için Mısır yönetimi üzerindeki baskıyı sürdürdüğünü bildirdi.

Avrupalı liderler, Mübarek'e seçim çağrısında bulundu.

Obama, bugün öğleden sonra Başkan Yardımcısı Joe Biden ve üst düzey danışmanlarıyla Mısır konusunda bir toplantı yaptı.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, ''Obama, Mısır'da şiddete muhalefet ve itidal çağrısına; evrensel hakları desteklemeye ve geniş siyasi reformlar konusunda somut adımlar atılmasına odaklandığımızı tekrar etti'' denildi.

Avrupalı liderlerden seçim çağrısı

Öte yandan İngiltere, Fransa ve Almanya, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e, silahsız protestoculara karşı şiddetten kaçınması, adil ve serbest seçimler için koşulları oluşturma yönünde çaba göstermesi çağrısında bulundu.

Üç ülkenin lideri, Berlin'de Almanca ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride, ''Cumhurbaşkanı Mübarek'e, silahsız sivillere karşı şiddetten vazgeçmesi ve göstericilerin barışçıl haklarını tanıması çağrısında bunuyoruz'' denildi.

Ortak bildiride, Mübarek'ten, geniş tabanlı bir hükümet ile serbest ve acil seçimlerin yapılacağı geçiş sürecini başlatması da istendi.

İNGİLTERE BAŞBAKANI CAMERON, MÜBAREK'LE GÖRÜŞTÜ

İngiltere Başbakanı David Cameron, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i telefonla arayarak, Mısır'da devam eden şiddetten duyduğu ''derin endişeyi'' dile getirdi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Cameron Mübarek'i bu akşamüstü arayarak, ''demokratik meşruluğun'' oluşturulması için ''cesur adımlar'' atmaya çağırdı.

Cameron ayrıca, Fransız ve Alman mevkidaşlarıyla ortak bir açıklama yaparak, Mısır'da insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

İngiliz Başbakan bugün CNN televizyonuna da bir açıklama yaptı. Mısır'da reform ve ilerlemeye destek verdiğini bildiren Cameron, bu ülkedeki şiddetin sona ermesini umduğunu söyledi. Cameron ayrıca, ''Mısır'da ihtiyaç duyulan şeyin reform olduğunu düşünüyorum'' dedi ve daha güçlü haklara, hukuka ve demokrasiye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da bugün Mısır'a zorunlu olmadıkça seyahat edilmemesini tavsiye etmişti.