BIST 10.693
DOLAR 32,22
EURO 34,95
ALTIN 2.425,18
HABER /  DÜNYA

Obama Erdoğana tavırlı mı?

Erdoğan Amerika'ya gidecekti. Obama'nın verdiği randevu tarihi kafaları karıştırdı. Ya Türkiye'ye küstü, ya da tarihlerle arası değil dedirtti.

Abone ol

Obama Erdoğan’a 29 Ekim’de randevu verdi. Oysa çok iyi bilmeliydi ki Erdoğan o tarihte Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için Türkiye'de olacaktı, randevuyu kabul etmeyecekti.

Peki Obama neden bu tarihi seçti? Türkiye'ye küs mü? Yoksa kurmayları bu detayı görmedi mi?

Dünyanın önde gelen basın organları bu konuda şunları yazdı:

AMERİKAN BASINI

FOREIGN AFFAIRS

Obama Türkiye’ye küs mü yoksa tarihlerle arası mı kötü?

Obama’nın Erdoğan’a 29 Ekim’e randevu vermesi kafaları karıştırdı. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan şu an “arkadaşı” Mahmud Ahmedinecad’la Tahran'da. İki lider, ülkeleri arasındaki ilişkilerin nasıl güçlendirilebileceğini tartışıyor. Her ne kadar Türkiye’nin İran ve Suriye’yle yakınlaşmasında gizli bir şey olmasa da Obama yönetimi bu son gelişmeler yüzünden sinirlenmiş olabilir.

Obama geçtiğimiz günlerde Erdoğan’a 29 Ekim tarihinde Washington’da görüşmek için bir davet göndermiş, Erdoğan da Cumhuriyet Bayramı’nda Türkiye’de olması gerektiğini belirterek Obama yönetimini görüşmenin tarihini değiştirmeye zorlamıştı.

Bu durum “Obama diyalog politikasını sürdürüyormuş gibi görünmekle birlikte Erdoğan’ın kabul edemeyeceğini bildiği bir davet mi gönderiyor” sorularını akıllara getirdi. Gerçekten de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın daveti göndermeden önce Türkiye uzmanlarıyla takvimi teyit etmemiş olmaması tuhaf görünüyor.

THE LOS ANGELES TIMES

Ahmedinecad ve Erdoğan nükleer konusunda hemfikir

İran’ın tartışılan seçimlerinin ve hükümet şiddetinden sonra aylar süren diplomatik yalnızlaştırmanın ardından İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, aradığı dostu Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’da bulmuş gibi görünüyor.

TEHRAN TIMES

İran ve Türkiye arasında ortak havayolu teklifi yapıldı

İran’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi iki ülke arasındaki ticaretin güçlendirilmesi adına ortak bir havayolu şirketi kurulmasını teklif etti.

TODAY.AZ

Türk milletvekili: Hiçbir ülkenin arasında Azerbaycan ve Türkiye gibi bir kardeşlik ilişkisi yoktur

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Murat Mercan, Azerbaycan Meclis sözcüsü Ogtay Asadov’a “Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkileri başka iki ülkenin arasında hiçbir zaman olmamıştır” dedi.

PRESS TV

Türkiye İran’ın Ortadoğu barışındaki rolünün altını çizdi

Batı İran’ı Ortadooğu’da istikrarı bozmakla suçlarken, Türkiye Başbakanı Tahran’ın bölgesel barışa her zaman katkıda bulunduğunu ifade etti.