BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70

O harekattan görülmemiş fotoğraflar

O harekattan görülmemiş fotoğraflar

Bundan tam 27 yıl önce 15 kasım 1983'de kıbrıs türk federe devleti meclisi self-determinasyon hakkını kullanarak oybirliği ile aldığı bir kararla, kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti'ni ilan etti. kktc'nin kuruluş bildirgesini kurucu cumhurbaşkanı rauf denktaş okudu. kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti’nin...

O harekattan görülmemiş fotoğraflar

Bundan tam 27 yıl önce 15 Kasım 1983'de Kıbrıs Türk Federe Devleti meclisi Self-determinasyon hakkını kullanarak oybirliği ile aldığı bir kararla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan etti. KKTC'nin kuruluş bildirgesini kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş okudu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması, Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan’ın ve pekçok devletlerin yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de tepkisini çekti.



O harekattan görülmemiş fotoğraflar

Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminde 1974'ten bu yana her yılın 20 Temmuz günü, "Türkiye'nin Kıbrıs'a gerçekleştirdiği barbarca saldırarak adanın yarısını işgalinden" söz edilir ve Kıbrıs sorununun temelinde sadece Türkiye'nin Kıbrıs'taki "işgalinin" yattığı ön plana çıkarılırdı. Ancak son yıllarda Kıbrıs sorununun temelinde, yalnız "Türk işgali" değil, "Türk işgaline neden olan trajik olaylardaki Yunan-Rum ikilisinin sorumluluğu" da konuşuluyor. İşte kod adı Atilla harekatı olan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta Kıbrıs Barış Harekâtı olarak ya da Kıbrıs Türk Barış Harekâtı olarak bilinen, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs'ta başlattığı o askeri harekat.

O harekattan görülmemiş fotoğraflar

1950’lerin sonlarında başlayan bağımsızlık hareketi sonucu Ada'da uluslararası anlaşmalara dayanan bir Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Kıbrıs Cumhuriyetinde her iki toplum da nüfuslarına göre her kurumda yeterli temsil hakkına sahipdi.

O harekattan görülmemiş fotoğraflar

Fakat Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı III. Makarios 30 Kasım 1963’de 13 maddeden oluşan anayasa değişikliği önerilerini sundu. Bunlar arasında anayasanın değişmez maddeleri, Kıbrıs Türk'ü olan Başkan Yardımcısı’nın veto hakkının ortadan kaldırılması, Temsilciler Meclisinde ayrı çoğunluklar ilkesinin ortadan kaldırılarak kararların basit çoğunlukla alınması, ayrı belediyelerin ortadan kaldırılması gibi maddeler de bulunmaktaydı