BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

O görüşmenin perde arkası ortaya çıktı

Gezi Parkı'nda başlayan ve kısa sürede sokakları saran çatışmaların sona ermesi için BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Vekili Arınç'la yaptığı görüşmelerin detayları ortaya çıktı

Abone ol

Sırrı Süreyya Önder’in, Arınç’a 13 yaşındaki yeğeninin kendisine sorduğu bir soruyu anlatması, tablonun daha da net anlaşılmasına neden olduğu öğrenildi.

ekran-resmi-2013-06-05,-12.34.04.png

YAŞAM TARZIMA DOKUNMA ÇIĞLIĞI

Arınç’ın davetlisi olarak Başbakanlık binasına giden Önder, yaklaşık bir saat burada kaldı. Görüşmede Arınç’ın sokaklarda yaşanan olayları kontrol etmenin hayati bir konu olduğu belirterek, “Önce yanlış anlamayı ortadan kaldırarak olayları stabil hale getirmemiz lazım” dediği öğrenildi. Önder’in ise yaşanan olayın bir ağaç veya basit bir hukuksuzluğa karşı tepki gibi geliştiğini belirterek, “Ama bu hareketi doğru okumak istiyorsanız bununla sınırlı değil; ‘yaşam tarzıma dokunma’ çığlığıdır bu. Ülkede yukarıdan aşağı muhafazakarlaştırmaya, günlük hayatın bütün kotlarına müdahil olunmasına yönelik bir tepki” dediği kaydedildi.

TABLONUN DAHA NET ANLAŞILMASI İÇİN...

Önder’in tablonun daha net anlaşılması için, Arınç’a 13 yaşındaki yeğeninin kendisine “Amca interneti yasaklayacaklarmış doğru mu?” diye sorduğunu ifade ederek, “13 yaşına kadar böyle bir algı ulaşmışsa ve siz de böyle bir meseleyi üç beş çapulcu veya dış mihraklar diye okursanız gözünüzün önünden akar gider, göremezsiniz” dediği kaydedildi. Önder’in bu sözlerinin tablonun daha da net anlaşılmasını sağladığı öğrenildi.

'İKİ OLAY KARIŞTIRILMASIN'

Edinilen bilgiye göre Önder görüşmede ayrıca, sokaktaki eylemlerin çözüm süreci ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini söyledi. Önder, “Hükümet demokratik alanı genişletmeli. İki olay bir biriyle karıştırılmamalı. Bu ciddi bir sorun yaratır” diye konuştu.

KEFİRLİ TOPLANTI

BDP’li Önder, Cumhurbaşkanı Gül ile yaptığı görüşmede ise olayların başladığı ilk günden bu yana yaşananları, güvenlik güçlerinin ve İstanbul Valisi’nin yaklaşımlarını ve neler yapılması gerektiğini anlattı.

Gül’ün ise, “Protestolar barışçıl bir zeminde kalmalı ve barışçıl zeminde kalması için tüm tarafların özen göstermeli” dediği öğrenildi. Görüşme sonrası kendisine “Görüşme uzun sürdü, önemli şeyler konuştunuz sanırım” diye soran gazetecilere Önder, “Yok, sadece daha fazla kefir içmek için sohbeti uzattım. İkram ettikleri kefir çok güzel ve sadece Köşk’te var. Başka yerde yok” yanıtını verdi.