BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

NUR SERTER’DEN ANAYASA MAHKEMESİ’NE SERT ELEŞTİRİ

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Anayasa Mahkemesi’nin ’4+4+4’ eğitim sistemine ilişkin gerekçeli kararını eleştirerek, "Yapılan değer...

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Anayasa Mahkemesi’nin ’4+4+4’ eğitim sistemine ilişkin gerekçeli kararını eleştirerek, "Yapılan değerlendirmeler hukuki olmaktan çok siyasi değerlendirme olma özelliğini taşımaktadır. Gerekçeli kararı okuduğumda, Başbakan konuşuyor zannettim" dedi.
Serter, konuya ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Anayasa Mahkemesi’nin, açıkladığı gerekçeli kararının son derece zayıf gerekçelere dayandırıldığını savunan Serter, "Yapılan değerlendirmeler hukuki olmaktan çok siyasi değerlendirme olma özelliğini taşımaktadır. Gerekçeli kararı okuduğumda, Başbakan konuşuyor zannettim" diye konuştu.
Çok sayıda Anayasa Mahkemesi üyesinin Fatih Projesi ile ilgili düzenlemeye Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle muhalefet şerhi koyduğunu belirten Serter, buna karşılık yüksek mahkemenin uygulamayı kamu yararına uygun gördüğünü ifade etti. Serter, "Bunun nedenini anlamak mümkün değildir. Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimizin Hayatı dersi ile bir dinin peygamberi ve kutsal kitabı ile devlet arasında açık bir ilişki kurulmakta, aidiyet ifade edilmektedir. Anayasa Mahkemesi, ’Birey laik olmaz, devlet laik olur’ diyor. Bunun, bu derslerle ne alakası var? Burada konu olan, bireyin dersi seçip seçmemesi değil, devletin okullarında bu ad altında derslerin konulmuş olması ve bu derslerin yasa metnine girmiş olmasıdır. Çok açık şekilde laikliğe aykırılık içeren bu uygulamaya Anayasa Mahkemesi, bunların seçmeli olduğunu, laiklikle bağlantısı olmadığını söylüyor. Sadece tek bir din, inanç grubuna ait dersi oraya seçmeli de zorunlu da koysanız, başka dinlerin, mezheplerin ve inançların dışında kalması nedeniyle devlet ile din arasında aidiyet bağlı kurmuş olursunuz. Bu dersleri koymanın, Devletin dini İslam’dır’ demekten hiçbir farkı yoktur. Anayasa Mahkemesi, bu kararı verirken o dinin mensuplarının kutsallarına olan saygıyı ifade ettiğini söylüyor. Başka dinin kutsalları yok mu, onlara saygı gerekmez mi?" dedi.Anayasa Mahkemesi’nin artık siyasallaştığını ve AK Parti’nin yan kuruluşu haline geldiğini ileri süren Serter, "Anayasa Mahkemesi’ne güvenin kalmaması, Türk hukuk sistemi adına üzüntü vericidir. Anayasa Mahkemesi’nin ret kararı vermesi ve gerekçeli kararına şaşırmadık. Çünkü bunları artık bekliyoruz. AKP geçen süreç içinde Cumhuriyet’in değerleriyle olan kavgasını artık takiyeye bile gerek kalmaksızın çok açık biçimde ortaya koymaktadır. Başbakan son derece pervasızdır, cüretkardır, Cumhuriyet’in kazanımlarına son vermenin heyecanı ve şehvetine kapılmıştır, Cumhuriyetle olan kavgasını açıklıkla ortaya koymuştur" dedi.
Serter, Genel Başkan Yardımcılığı’ndan istifa ettirilen Gülseren Onaç ile ilgili soruyu ise yanıtlamadı.
(İHA)