BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Nükleer facia an meselesi!

Dünya Japonya'daki nükleer santralde yaşamla ölüm arasında çalışan işçilere ağlıyor.

Abone ol

9 büyüklüğündeki deprem sonrasında patlamave yangınların yaşandığı Fukuşima nükleer santralinde olası bir felaketi önlemek için zaman karşı yarış veriliyor. Japon yetkililer özellikle 3 numaralı reaktördeki sorunun öncelikli olduğunu belirtti. Reaktörde su eksikliği nedeniyle durumun çok ciddi olduğu, yeterince su olmazsa yakit çubuklarının daha da fazla ısınacağı ve radyasyon yayacağı bildiriliyor.

Reaktörlerdeki nükleer yakıt çubuklarının aşırı derecede ısınarak radyasyon yaymasını önlemek için reaktöre denizden su boşaltıyor. Bir taraftan da santrale elektrik hattı çekilerek reaktörlere su pompalayan sistem yeniden devreye sokulmaya çalışılıyor.

Helikopterlerin de katıldığı su boşaltma çalışmalarından beklenen başarı elde edilemeyince yangın söndürme araçlarıyla da reaktörlere karadan müdahele etmeye başladı. Son çare olarak tıpkı Çernobil'deki gibi santralin üzerinin kum ve çimentoyla kapatılabileceği belirtiliyor.

JAPONYA ABD'DEN YARDIM İSTEDİ

Tehlikenin büyüklüğü karşısında Japonya ABD'den yardım istedi. Kompleksin tehlikeli biçimde aşırı derecede ısınmasi üzerine Washington yönetiminden yardım istediklerini söyleyen Japonya hükümetinin sözcüsü Yukio Edano, ABD ile konuyu ayrıntılı olarak görüştüklerini kaydetti.

Dün, Fransız uzmanlar Fukuşima'da Çernobil benzeri bir felaketin 48 saat içinde yaşanabileceğini söylemişlerdi.

JAPONYA TEK BAŞINA BAŞARAMAZ

Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) Başkani Yukiya Amano ise Tokyo'da gazetecilere yaptiği açiklamada, çok ciddi bir kazayla karşı karşıya olduklarını belirterek, bunun sadece Japonya'nın üstesinden gelebileceği birşey olmadiğını, tüm dünya halklarının ve felaket bölgelerindeki halkların Japonya ileişbirliği yapması gerektiğini ifade etti.

'BİR NUMARA ARTTI'

Bu arada Japonya, Fukuşima nükleer reaktöründeki vaka seviyesini 4'ten 5'e yükseltti. Bu seviyenin, ABD'de Three Mile Island'da 1979'da meydana gelen nükleer kazayla ayni seviye olduğu belirtildi.

En yüksek seviyesi 7 olarak kabul edilen Uluslararasi Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre, Çernobil'deki patlamanin büyüklüğü de 7 olarak kabul ediliyor. Fransız uzmanlar Fukuşima'daki seviyenin 6 olduğunu iddia etmiş ancak Japon yetkililer seviyeyi 4'te tutmuştu.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Japonya'nın kuzeydoğusunu 11 Mart tarihinde vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 16 bin 600'den fazla kişinin ya hayatını kaybettiği ya kayıp olduğu bildirildi.

Polisin bugün açıkladığı son resmi bilançoya göre, yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşayan Japonya'da 6 bin 405 kişi yaşamını yitirirken, 2 bin 409 kişi de yaralandı. Felaket sırasında, 10 bin 259 kişi de kayboldu.

Daha önce önceki bilançoda, 5 bin 178 kişinin yaşamını yitirdiğini, 8 bin 606 kişinin Japonya'da deprem ve tsunaminin ardından nükleer krizin merkezi haline gelen Fukuşima Daiçi santralında 4 günde 3'üncü reaktör de havaya uçtu, bir diğer reaktördeki nükleer yakıt alev aldı.

RİSK SEVİYESİ YÜKSELTİLDİ

Japonya, Fukuşima nükleer reaktöründeki vaka seviyesini 4'ten 5'e yükseltti.Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Fukuşima Daiiçi'deki vaka seviyesinin, Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 5'e yükseltildiğini bildirdi.

Bu seviyenin, ABD'de Three Mile Island'da 1979'da meydana gelen nükleer kazayla aynı seviye olduğu belirtildi.

En yüksek seviyesi 7 olarak kabul edilen Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre, Çernobil'deki patlamanın büyüklüğü de 7 olarak kabul ediliyor.

DÜNYA BU KAHRAMANLARA AĞRIYOR

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]


Nükleer sızıntının olduğu reaktörlerde çalışan 'kamikaze işçiler' ise ölümle burun burunalar. Atmosfere, yoğun miktarda radyasyon boşalırken, santralı işleten Tepco firması, bugüne kadar ölümüne mücadele eden 800 çalışanını yükselen radyasyon nedeniyle geri çekerek teslim oldu.

Geride, 3'ü erime noktasına gelen, biri yanan, 2'si de ısınan 6 arızalı nükleer reaktörle mücadele edecek 70 cesur mühendis ve teknisyen kaldı. Japonya Başbakanı Naoto Kan, her ne pahasına olursa olsun, 70 teknisyenin mücadeleye devam etmesini istedi.

Ölüm görevini biliyorlar Fukuşimo Daiçi santralini işleten Japon elektrik şirketi Tepco, santralda koruyucu elbise içinde bile olsa personelin kalmasını 'sakıncalı' bularak 800 çalışanını çekti. Geride kalan teknisyenler, 'ölüm ya da kısa sürede ölümcül kanser' riskini biliyor. Reaktörlerde, kazan adı verilen çelik korucular içinde aşırı ısınan uranyum çubuklarını deniz suyuyla soğutma çalışmaları devam ediyor. Nükleer yakıt soğutulamaz ise, çelik kazanlar eriyecek. Patlama yaşanan 3 reaktörde de yarı yarıya erime yaşandığı son patlayan reaktörde ise tehlikeli çatlaklar meydana geldiği açıklandı.

SON DURUM NE?

6 reaktörü bulunan dev santraldakı son durum şöyle:

3 ve 1 nolu santrallar cumartesi ve pazartesi günü birer gün arayla havaya uçtu, radyasyon sızıntısı başladı. 2 nolu santral ise Türkiye saati ile dün sabah patladı, nükleer yakıtı koruyan çelik kazanda büyük çatlak oluştu, aynı anda aylar önce bakıma alınması nedeniyle durdurulan 4 nolu santraldan çıkartılan nükleer atık, soğuma havuzunda alev alarak yandı. Son iki santralda da ısı yükseliyor.

EVE KAPANIN

Başbakan 'evlere kapanın' dedi Fukuşima Daiçi santralına 20 kilometre mesafedeki tüm alanı boşaltan Başbakan Naoto Kan, yüksek oranda radyasyonu tehlikesi bulunduğunu ilan ederek, boşaltılacak alan miktarını 30 kilometre uzaklığa çıkardı. Bu alan içinde kalan 160 bin kişiye ise, "Dışarı çıkmayın, pencerelerinizi sıkı sıkı kapatın, kapı altlarını tıkatın ve klimaları kullanmayın" çağrısı yaptı.

BİNLERCE ÇOCUK KİMSESİZ KALDI

Japonya'da felaketin hafta içi ve gündüz saatlerinde meydana gelmesi nedeniyle çocukların büyük bir bölümü depremi okullarında yaşadı. Devletin koruma altına aldığı ve yakınları hâlâ bulunamayan çocuk sayısı onbinin üzerinde. Uluslararası yardım ekiplerinin de katıldığı kurtarma çalışmalarında dün biri 70 yaşında, biri de çocuk 3 kişi enkazın altından sağ çıkartıldı. Bugüne kadar 3.373 cesede ulaşıldı. Yaralı kurtulanların sayısı 20 bine yaklaşıyor. Onbinlerce kişi ise haritadan silinen kent ve kasabalarda enkazın altında.