BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Not artışı ne getirecek?

Merkez Bankası araştırmacıları notun yatırım yapılabilir seviyeye çıkmasının ardından nelerin değişeceğini açıkladı.

Abone ol

Merkez Bankası araştırmacıları tarafından hazırlanan bir nota göre bir ülkenin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesinin ardından borçlanma imkanları ve maliyetleri olumlu yönde etkilenirken, doğrudan yabancı yatırımlarından belirgin bir değişiklik gözlenmiyor.

Merkez Bankası araştırmacıları Burak Kanlı ve Yasemin Barlas tarafından Kasım ayında kaleme alınan “Kredi Derecesinin Yatırım Düzeyine Yükseltilmesi: Artışın Öncesi ve Sonrasındaki Eğilimler” başlıklı çalışmaya göre beklenen olası gelişmeler şunlar:

YABANCI SERMAYEYE ULAŞIM İMKANI ARTACAK 

-Analiz sonuçları, kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilen ülkelerin portföy yatırımları ve kredi kanallarıyla yabancı sermayeye ulaşım imkanının arttığına, ne var ki doğrudan yabancı yatırımlarında belirgin bir eğilim değişiminin olmadığına işaret etmektedir.

BORÇLANMA MALİYETİ DÜŞECEK 

-Not artışı sonrası yurt dışından borçlanma maliyeti düşerken, borçlanmanın vadesinde anlamlı bir değişim kaydedilmemektedir.

-Kur, not artışından önce değer kazanma eğilimine girmekte ve bu eğilim not artışı sonrasında da devam etmektedir.

-Diğer taraftan yurt dışı finansmana ulaşımın kolaylaşmasıyla, not artırımı öncesinde düşüş eğiliminde olan toplam dış borç not artırımı sonrasında tekrar artmakta, cari dengede ise bozulma gözlenmektedir. 

KREDİ FAZİLERİ DÜŞECEK 

-Yurt dışı kredi imkanının artması yurt içi kredi piyasalarına da yansımakta, özel sektöre açılan krediler ivmelenirken kredi faizleri düşmektedir.

-Öte yandan, not artışı sonrası mutlak büyüme hızı not artışı öncesi seviyelerin üzerinde gerçekleşirken, göreli büyüme performanslarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişimden bahsedilememektedir. 

NOT