BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,78
ALTIN 2.419,16
HABER /  GÜNCEL

Nijerya'da 5 küçük kızdan intihar saldırısı

Maiduguri kentinde dün gece gerçekleştirilen ve14 kişinin öldüğü intihar saldırılarını bazıları çok küçük yaşta 5 kız çocuğunun gerçekleştirdiği açıklandı. Boko Haram'ın aynı kentte geçen ayki saldırısında 100 kişi ölmüştü.

Abone ol

Nijerya'da güvenlik yetkilileri, Maiduguri kentinde Perşembe gecesi 14 kişinin ölümüne 39 kişinin yaralanmasına yol açan intihar saldırılarını küçük yaşta 5 kızın gerçekleştirdiğini açıkladılar.

Görgü tanıkları, kendileri de saldırılarda ölen intihar bombacısı kızlardan bazılarının 9 yaşında göründüğünü söylüyor.

Ülkenin kuzey doğusundaki kentte dün geceki saldırılar bir cami ve yerel bir savunma ağı oluşturan bir kişinin evine yöneldi.

Kentte iki ay önce yapılan benzer saldırılarda 100 kişi ölmüştü.

Maiduguri, İslamcı Boko Haram militanlarının altı yıl önce silahlı ayaklanmalarını başlattıklarında ilk üslendikleri kent.

O zamandan beri Boko Haram'ın saldırılarında yaklaşık 17 bin kişi hayatını kaybetti ve grubun saldırıları Mayıs ayında Muhammedu Buhari'nin devlet başkanlığına seçilmesiyle daha da yoğunlaştı.

Buhari, Boko Haram'ı yok edeceğine söz vermişti.

9 yaşında intihar bombacısı

BBC'nin başkent Abuja'daki muhabiri Abdullahi Kaura Abubakar, dünkü saldırıların camide yatsı namazı için toplanmış kalabalığı hedef aldığını anlatıyor.

Devlet Başkanı Buhari, Boko Haram'ın yok edilmesi için güvenlik güçlerine Kasım ayı ortasına kadar süre verdi.

Muhabirimiz, yetkililerin ölü sayısının yükselmesinden kaygılandığını da aktarıyor.

Muhabirimiz, Borno eyaletinin yönetim merkezi olan Maiduguri'deki saldırıların tam da ordunun Boko Haram'la savaşı kazandığını söylediği bir sırada meydana geldiğine dikkat çekiyor.

Devlet Başkanı Buhari'nin Boko Haram'a karşı mücadeleyi güçlendirme ve merkezileştirme hamlesinin bir parçası olarak Haziran ayında Nijerya ordusunun karargahı Maiduguri'ye taşınmıştı.

200 kız öğrenci hala kayıp

Güvenlik güçleri bu yıl Boko Haram tarafından ele geçirilen alanların çoğunu geri almış ve grubun rehine aldığı çok sayıda insanı kurtarmıştı.

Ancak, 2014 yılının Nisan ayında Borno eyaletinin Çibok kasabasından kaçırılan 200 kız öğrenci hala bulunamadı.

Devlet Başkanı Buhari güvenlik örgütlerinin başına getirdiği yeni komutanlara, artık IŞİD'le bağlantılı olduğu düşünülen Boko Haram'ı tamamen yok etmek için Kasım ortasına kadar süre verdi.

2002 yılında kurulan Boko Haram başlangıçta Batı tarzı eğitime karşı savaştığını açıklamıştı.

Kendisini artık IŞİD'in Batı Afrika kolu sayan örgüt Nijerya'nın kuzey doğusunda kontrol ettiği bölgelerde halifelik de ilan etmişti.

Ancak ordu bu bölgelerin önemli bir kısmını geri aldı.