BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Nijerya seçimlerine şiddet ve 'teknik sorun' engeli

Nijerya'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dün tamamlanması planlanan oy verme işlemleri bugüne uzadı. Resmi gerekçe elektronik oy pusulasında yaşanan teknik sorunlar. Ülkenin kuzeydoğusunda ise seçim noktalarına saldırılarda en az 20 kişi öldü.

Abone ol

Nijerya'da dün tamamlanması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verme işlemleri bugüne uzatıldı.

Seçim kurulunun gerekçesi ise ülke çapında ilk kez kullanılan elektronik oy pusulası sisteminde yaşanan teknik aksaklıklar.

Sandıklarda usülsüzlükleri önleyeceği belirtilen elektronik oy pusulası sisteminde çıkan teknik arıza nedeniyle 150 bin üniteden yaklaşık 300'ünün işlemez hale geldiği belirtildi ve dün ülkenin birçok bölgesinde oy verme işlemleri durduruldu.

Teknik sorunların yanı sıra özellikle Nijerya'nın kuzeydoğusundan gelen silahlı saldırı haberleri de seçimleri etkiledi.

Radikal İslamcı Boko Haram örgütünün etkin olduğu kuzeydoğu bölgesinde kimliği belirsiz silahlı kişilerin düzenlediği saldırılarda en az 20 kişi hayatını kaybetti.

Her iki aday da oy verme işlemleri boyunca şiddete izin vermeyeceklerini söylemesine karşın, seçmenlerin sandıklara gitmeye başladığı ilk saatlerden itibaren saldırı haberleri gelmeye başladı.

'Utanç verici'

Seçimlerde mevcut Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, asker kökenli eski Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari'ye karşı yarışıyor.

Oy verme sistemlerinde yaşanan arızaları 'utanç verici' olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Jonathan'ın sözcüsü "Bu sistemler seçim gününden önce test edilmeliydi. Başından beri elektronik oy pusulasına karşıydık" dedi.

Nijerya Boko Haram saldırıları ve örgüte karşı yürütülen askeri operasyonlar nedeniyle seçimleri altı hafta ertelemek zorunda kalmıştı.