BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,72
ALTIN 2.493,45
HABER /  GÜNCEL

Nevruz ne zaman 2018 Newroz ne demek anlamı

Nevruz ne zaman 2018 yılı Newroz ne demek, nevruz gelenekleri ve kutlamaları nasıl olur soruları merak edildi. Baharın müjdecisi Nevruz 2018 yılında 21 Mart Çarşamba günü kutlanacak. Geleneksel kıyafetlerin giyildiği, yörelere ait dansların yapıldığı Nevruz bayramı gelenekleri nelerdir, newroz adetleri nelerdir? Nevruz nedir ve nasıl kutlanır? İşte Nevruz nedir? işte tüm detaylar

Abone ol

Nevruz ne zaman 2018 Newroz bayramı hangi gün sorularının yanıtı Nevruz Bayramı yaklaştıkça merak  konusu oldu. Bu sene baharın ve dostluğun müjdecisi olan Nevruz Bayramı 21 Mart Çarşamba günü kutlanacak. Ülkemizde de kutkanan Nevruz Bayramı tarih boyunca farklı etkinliklerle kutlandı. Yöresel dansların yapıldığı geleneksel kıyafetlerin giyildiği Nevruz bayram nedir, nasıl kutlanıri ne demek detaylar haberimizde.

TÜRKLERDE NEVRUZ: Orta Asya'da Nevruz bayramlarında geleneksel olarak pişirilen sümelek buğdaydan yapılan bir çeşit tatlıdır.
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır.

Türkiye'de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri'nde ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.

Türk Takvimi'nde bir gün 12 bölüme ayrılır, her bölüme Çağ adı verilirdi. Bir çağ iki saat, dolayısıyla bir gün de 24 saattir. Her bir çağ ise sekiz Keh ten ibarettir. Yılbaşı olarak gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, Nevruz günü olarak kutlanır. Bu güne ve yeni yılın başladığı âna Yılgayak denir.

Oniki Hayvanlı Takvim ve Melikşah'ın Celali Takvimi'nde yılbaşı olarak belirlenen 21 mart, Divânu Lügati't-Türk'te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilir. Türk edebiyatı ve musikisine de Nevruz; Nevruz-ı Asl, Nevruz-ı Arap, Nevruz-ı Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem ve Nevruz-ı Seba olarak girmiştir. Tarihte pek çok devlet tarafından bayram ve gelenek olarak kutlanmıştır. Bunların başında Anadolu beylikleri, Eski Mısır, İran, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı gelir.

NEVRUZ BAYRAMI ETKİNLİKLERİ NELERDİR: Nevruz Bayramı'nda ve Nevruz etkinlikleri dahilinde yurt genelinde "TÜRK KÜLTÜRÜNDE NEVRUZ" konulu, tüm resmi ve özel ilköğretim kurumlarında resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenmektedir ve yarışmaları kazanan öğrenciler, Ankara'da düzenlenen Nevruz programlarına ödül olarak götürülmektedir.

Aynı zamanda Nevruz Bayramı kapsamında kültürlere ait olan geleneksel kıyafetler giyilir, yörelere ait danslar yapılmaktadır. Çocuklara; yap-boz, tişört, kültür haritası, topaç, boyama kitabı ve folklorik bebek gibi eğitici hediyeler/oyuncaklar dağıtılmaktadır.

21 Mart'ta neler oluyor Ekinoks ne demek Nevruz ilişkisi