BIST 9.716
DOLAR 32,57
EURO 34,85
ALTIN 2.436,41
HABER /  DÜNYA

Çin ABD'yi uyardı: Gereken cevabı veririz

Trump'ın ithal ürünlere ilave vergi hazırlığı AB'den sonra Çin'i fena kızdırdı Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Kuzey Kore ile ABD’ye bir an önce görüşme çağrısı yaparken, Çin ile ABD arasında ticaret savaşı çıkması durumunda gereken cevabı vereceklerini söyledi.

Abone ol

Çin Ulusal Halk Kongresi Genel Kurulu çerçevesinde Pekin’deki Medya Merkezi binasında basın toplantısı düzenleyen Vang Yi, Kuzey Kore ile Güney Kore’nin mevcut sorunun çözülmesi için gösterdiği çabaları sonuna kadar desteklediklerini belirterek, "ABD ile Kuzey Kore'yi bir an önce görüşerek diyalog kurmaya çağırıyoruz” dedi. 

HERKES ZARAR GÖRECEK: Vang, ABD ile Çin arasında olası bir ticaret savaşına da değinerek, böyle bir durumda herkesin zarar göreceğini ve Pekin'in zamanı geldiğinde uygun cevabı vereceğini ifade etti.

YANLIŞ REÇETE: Ticaret savaşının sorunları çözmek için doğru bir yol olmadığını savunan Vang, "Özellikle bugünün küreselleşen dünyasında ticaret savaşına sarılmak yanlış bir reçete” dedi. 

ABD yönetimi, geçen günlerde, ticaretteki korumacı politikaları çerçevesinde ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuştu.

Dünyanın iki büyük ekonomisi ABD ve Çin’in sadece kendi halkları için değil dünyanın geri kalanı için de sorumluluğu bulunduğuna işaret eden Vang, etkili ve yapıcı diyalog kurarak sorunlara karşılıklı çıkarlara uygun ve kazan-kazan çözümüyle yanıt aramaları gerektiğinin altını çizdi.

AB İLE ABD KARŞI KARŞIYA: Brüksel'in önemli düşünce kuruluşlarından Bruegel'in Kıdemli Uzmanı Andre Sapir, ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamayı planladığı ilave gümrük vergilerine ilişkin, "ABD, kabul edilemez tedbirler alıyor. ABD tarafından kullanılan dil de kabul edilemez ve burada keşfedilmemiş bölgelerdeyiz." dedi.

Sapir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergileri uygulamasına henüz Başkan Donald Trump'ın onay vermediğini hatırlatarak, sürecin ABD sanayisinin hayatta kalabilmesi için ulusal güvenlik bahanesi gösterilerek başlatıldığını bildirdi.

İLAVE VERGİ UUYGULANACAK ÜLKELER ARASINDA TÜRKİYE DE VAR: Gümrük vergilerinin Avrupa Birliği (AB), Çin, Kanada, Meksika, Güney Kore ve Türkiye gibi bütün önemli ticaret ortaklarını kapsamasının öngörüldüğünü, bu ülkelerin tamamının durumdan "kaygı" duyduğunu ve çeşitli tedbirler uygulamaya koyacaklarını ifade etti.

Türkiye'den sonra ABD'ye ikinci misilleme