BIST 9.139
DOLAR 32,36
EURO 35,04
ALTIN 2.324,67
HABER /  GÜNCEL

Netanyahu'dan süpriz seçim zaferi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki sağcı Likud Partisi, İsrail seçimlerinden sürpriz bir zaferle çıktı. Seçim öncesi anketlerin aksine Likud, en yakın rakibi merkez soldaki Siyonist Birlik'e karşı seçimleri açık ara kazandı.

Abone ol

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki sağcı Likud Partisi İsrail seçimlerinden sürpriz bir zaferle çıktı.

Oyların tamamına yakının sayıldığı ve Likud'un, en yakın rakibi merkez soldaki Siyonist Birlik'in açık ara önünde olduğu bildiriliyor.

Sonuçlar Netanyahu'ya bir sağ koalisyon hükümeti kurma fırsatı sunuyor.

Açıklanan en güncel sonuçlara göre Likud'un, 120 üyeli parlamento Knesset'te 30 sandalye, Siyonist Birlik'in ise 24 sandalye kazandığı bildiriliyor.

Binyamin Netanyahu Likud'un genel merkezinde yaptığı konuşmada sonuçları partisinin "büyük zaferi" olarak tanımladı.

Seçim öncesi anketlerde Likud, Siyonist Birlik'le baş başa gözüküyordu.

Coşkulu Likud taraftarlarına konuşan Netanyahu bu başarının "her şeye rağmen" elde edildiğini söyledi ve İsrailli seçmenlere seslenerek "Hepiminiz benim için önemlisiniz" dedi.

Netanyahu ayrıca "ulusal kamp" olarak tanımladığı sağcı partilerin liderleriyle "vakit geçirmeden hükümet kurulması" konusunda görüşmeler yaptığını vurguladı.

Siyonist Birlik'ten açıklama

Siyonist Birlik lideri Yitzhak Herzog ise Netanyahu'yu arayarak kutladı ve kendisine başarı dileklerini iletti.

İsrail gazetesi Haaretz, Herzog'un "Hiçbir şey değişmedi. Adil bir toplum için mücadeleyi sürdüreceğiz" dediğini aktardı.

Herzog ve Siyonist Birlik'in Eş Başkanı Tzipi Livni'nin yayınladığı ortak açıklamada "Bu bizim ve bizim yolumuza inananlar için kolay bir sabah değil" ifadelerine yer verildi.

Netanyahu Filistin devletinin kuruluşuna izin vermeyeceğini söylerken Siyonist Birlik ise iki devletli çözüme desteğini bildirmiş, Filistinliler ve uluslararası toplumla ilişkileri düzeltme sözü vermişti.

Salı günkü seçimlere katılımın yüzde 72 oranında olduğu bildiriliyor.

Bu 2013'teki seçimlere katılım oranından yüzde 4 oranında daha yüksek.