BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,96
ALTIN 2.444,28
HABER /  DÜNYA

Netanyahu’dan İran’a gözdağı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran üzerindeki baskının sürdürülmesi çağrısını yineleyerek, ülkenin, kendisine uygulanan yaptırımlarda...

Abone ol

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran üzerindeki baskının sürdürülmesi çağrısını yineleyerek, ülkenin, kendisine uygulanan yaptırımlardan kaçınmayı başarmasının trajik sonuçlara yol açacağını söyledi.
Bir dizi resmi temaslarda bulunmak üzere İtalya’nın başkenti Roma’ya gelen İsrail Başbakanı Netanyahu, İtalyan mevkidaşı Enrico Letta ile görüştü. İtalyan Başbakan’ın resmi konutu olan Palazzo Chigi’de gerçekleştirilen görüşmede yoğunluklu olarak İran’ın nükleer programı ele alındı.
İran’ın sivil nükleer enerji ürettiğini söylediği ancak asıl durumun bu olmadığını dile getiren Netanyahu, “Avrupa’daki pek çok millet, Kuzey Amerika ve Asya’da santrifüj ve plütonyum olmadan nükleer enerji üretiliyor. İran’ın santrifüj ve plütonyum talebinde bulunmasının tek sebebi nükleer bir bomba için yeterli materyalleri üretebilmek. BM Güvenlik Konseyi’nin, 2010’da İran’ın santrifüjleri yok etmesi ve plütonyum üretimini durdurması çağrısında bulunduğu tasarı da dahil olmak üzere pek çok tasarı oluşturmasının sebebi de tam olarak budur” dedi.
“Eğer İran bu imkanlara sahip olmaya devam ederse, bomba üretiminde hızlı bir şekilde aşama kaydeder” diyen Netanyahu, buna izin verilemeyeceğini ve İran’ın bu amacına ulaşması durumunda barış elde edilmesine yönelik çabaların önemli derecede zarar göreceğini belirtti. İran üzerindeki baskının sürdürülmesi çağrısını da yineleyen Netanyahu, “İran kendisine uygulanan yaptırımlardan kaçınmayı başarırsa sonuçları trajik olur” diye konuştu.