BIST 9.138
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,89
HABER /  DÜNYA

Nesli tükenen canlılar arasında artık arı da var

ABD'de aylar süren bürokratik savaşın sonunda, nesli tükenme tehlikesi bulunan bir tür daha koruma altına alındı. Paslı yamalı yaban arısı, federal listeye dahil olan ilk arı türü oldu.

Abone ol

ABD'de aylar süren bürokratik savaşın sonunda, nesli tükenme tehlikesi bulunan bir tür daha koruma altına alındı. Paslı yamalı yaban arısı, federal listeye dahil olan ilk arı türü oldu.

Paslı yamalı yaban arısı, ABD’de federal düzeyde nesli tükenme tehlikesi altında olan türler listesine alınan ilk arı türü oldu.

SON 20 YILDA YÜZDE 90 KAYIP

Bir zamanlar ülkenin ortabatı ve kuzey doğusunda bolca bulunan fakat hastalık, böcek ilaçları, iklim değişikliği ve doğal yaşam alanlarının zarar görmesi gibi nedenlerle son 20 yılda popülasyonunun yüzde 90’ınını kaybeden paslı yamalı yaban arısı, İçişleri Bakanlığı’nın Salı günü açıkladığı listede federal koruma altına alındı.

Doğal kaynakları koruma grupları kararı sevinçle karşılarken, yeni listenin bu türe ve benzer durumda olan hayvanlara yönelik tehditlerin hafifletilmesine yardımcı olacağını belirtti.

ACELECİ VE ABARTILI BİR KARAR

ABD Petrol Enstitüsü, ABD Ulusal Pamuk Konseyi, Ulusal Müteahhitler Birliği ise karardan memnun olmadıklarını ifade etti. ABD Balık ve Vahşi Yaşam Departmanı’na dilekçe gönderen kuruluşlar, paslı yamalı yaban arısının koruma listesine dahil edilmesinin,  aceleci ve abartılı bir karar olduğunu savundu.

Söz konusu kararla birlikte, ABD yönetimi içinde aylardır süren bürokratik savaş da bitmiş oldu.

Paslı yamalı yaban arısının, Eylül 2016’da eski Başkan Barack Obama yönetimi tarafından nesli tükenme tehlikesi altında olan türler listesine alınması teklif edilmişti. Fakat yeni Başkan Donald Trump ile birlikte, eski yönetim tarafından alınan tüm kararlar gözden geçirme gerekçesiyle durdurulunca, paslı yamalı yaban arısının durumu sürüncemede kalmıştı.

Ulusal Kaynakları Koruma Konseyi adlı çevre hakları örgütü de, bunun üzerine konuyu mahkemeye taşımıştı.