BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.440,01
HABER /  DÜNYA

NATO'dan Ukrayna'da tatbikat

NATO ülkelerinin Ukrayna'ya desteğini gösteren tatbikata 15 ülkeden 1300 askeri personel katılacak.

Abone ol

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar devam ederken NATO, ABD ve Barış için Ortaklık ülkelerinin katkıları ile düzenlenecek "Rapid Trident" askeri tatbikatı için hazırlıklar da sürüyor. 

Ukrayna'nın Yavoric kentindeki Uluslararası Barış Koruma ve Güvenlik Merkezi'nde düzenlenecek tatbikat, 15 Eylül'de başlayacak. 26 Eylül'e kadar sürecek tatbikatta, 15 ülkeden bin 300'den fazla askeri personel görev alacak. 

NATO'nun Ukrayna'ya desteğini gösteren tatbikata Ukrayna'nın yanı sıra ABD, Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Kanada, Gürcistan, İngiltere, Letonya, Litvanya, Moldova, Norveç, Polonya, Romanya ve İspanya katılıyor.   

ABD ASKERLERİ İLK KEZ BÖLGEDE

Ukrayna'nın Polonya ile sınır bölgesi yakınlarında yapılacak tatbikata 200 askeri personel göndermeye hazırlanan ABD, ekim ayında düzenlenecek başka bir tatbikat için de Polonya, Estonya Letonya ve Litvanya'ya tank ve 600 asker gönderecek. 

Rapid Trident, Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin başlangıcından bu yana ABD'nin bölgeye ilk kez askeri personel göndermesi açısından önem taşıyor. NATO Zirvesi'ne katılmadan önce Estonya'yı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama, eskiden Sovyetler Birliği yönetimi altındaki Baltık ülkelerine desteklerinin süreceği mesajını verdi.

BULGARİSTAN 35 ASKERİ PERSONEL GÖNDERİYOR

Bulgaristan Savunma Bakanlığı, Rapid Trident tatbikatına 35 kişilik askeri personelin katılacağını açıkladı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri 68. Tugayı’na bağlı 101. taburun tatbikat için Ukrayna'ya gönderileceği belirtildi.  

101. Tabur Komutanı Yarbay Vladimir Sariev, Bulgar askerlerin tatbikat kapsamında kurulacak çok uluslu taburda görev yapacağını söyledi. 

Tatbikatta, kontrol noktaları oluşturma, araç-gereç ve insani yardım transferlerine eskortluk etme ve önemli yerlerin korunması gibi çalışmalar yapılacak.

RUSYA'NIN GÜNEY SINIRINDAKİ TATSİKATI DEVAM EDİYOR

Öte yandan Rusya'nın, Astrahan bölgesindeki tatbikatı da devam ediyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Aşuluk Poligonu'ndaki tatbikatın 7 Eylül'de sona ereceğini açıkladı. 

Bakanlık, Hazar Denizi'nde de daha önceden planlanan tatbikatın ise yapıldığını duyurdu.  

Tatbikat kapsamında, S-300 ve S-400 füze sistemlerinin farklı tip ve hızdaki hava hedeflerine atışlar yaptığı kaydedildi. 

800 asker ve 200 askeri aracın katıldığı tatbikatta, havadan gelebilecek hedeflerin tespit edilmesi ve imha edilmesi eğitimlerinin yapıldığı ifade edildi.