BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,13
ALTIN 2.302,01
HABER /  GÜNCEL

Nato Rusya'nın hava saldırıları üzerine toplanıyor

Nato'ya üye ülkelerin savunma bakanları bugün, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarını görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geliyor.

Abone ol

Nato'ya üye ülkelerin savunma bakanları bugün, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarını görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geliyor.

Toplantı Rusya'nın, Nato üyesi Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmesi ardından gerçekleştiriliyor.

Suruç'taki bombalı saldırı ve PKK'ya operasyonların başlamasının ardından Ankara, Temmuz ayında Nato'yu acil toplantıya çağırmıştı.

Toplantıda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, saldırıları kınayarak Türkiye'yle dayanışma içinde olduklarını belirtmişti.

Bugünkü toplantıda savunma bakanlarının Türkiye'yle dayanışma içinde olduklarını ifade etmeleri bekleniyor.

Bakanların ayrıca Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki müdahalesi nedeniyle birlik üyesi Baltık ülkelerinin kaygılarının artmakta olduğunu ifade etmesi bekleniyor.

BBC savunma muhabiri Jonathan Marcus, İngiltere Dışişleri Bakanı Michael Fallon'ın Baltık ülkelerine uzun vadeli asker sevkiyatına hazır olduğunu açıklamasının beklendiğini söylüyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın müttefiki Rusya geçen hafta Suriye'de hava saldırılarına başlamıştı.

Rusya IŞİD ve diğer militan grupları hedef aldığını belirtiyor.

Rusya, saldırıların asıl olarak IŞİD hedeflerini vurmadığı yönündeki iddiaları reddediyor.

Rusya Hazar Denizi'nden IŞİD'i vurdu

Çarşamba günü Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Hazar Denizi'ndeki Rus gemilerinin Suriye'de IŞİD'e roket saldırısı düzenlediklerini söyledi.

Rus televizyonlarından canlı yayınlanan bir toplantıda Devlet Başkanı Vladimir Putin'i bilgilendiren Şoygu, 4 savaş gemisinin 26 roket attığını belirtti.

Şoygu, vurulan tüm hedeflerin imha edildiğini ve sivil tesislere zarar verilmediğini açıkladı.

ABD: Suriye'de Rusya ile işbirliği yok

Bu arada ABD Savunma Bakanı Ash Carter, ABD'nin Suriye'de Rusya ile askeri işbirliğinin söz konusu olmadığını söyledi.

Rusya'nın Suriye stratejisinin "feci şekilde kusurlu olduğunu" belirten Carter, şöyle konuştu:

"Daha öne de açıkladığımız gibi, henüz Rusya açısından böyle kusurlu, feci şekilde kusurlu bir stratejide işbirliğine hazır değiliz."

"Rusların açıklamalarının aksine, Rusya'yla işbirliği konusunda anlaşma sağlamış değiliz, bu hatalı stratejiye devam ettikleri ve bu hedefleri vurdukları sürece de sağlayamayacağız."

Ancak basit teknik görüşmelerin sürdürüleceğini kaydeden Savunma Bakanı, "Yapacağımız şey pilotlarımızın profesyonel güvenlik prosedürleri konusunda basit ve teknik konularda görüşmeye devam etmek olacak. Bu kadar. Kanalı açık tutacağız çünkü bu pilotlarımızın emniyeti ve güvenliğiyle ilgili bir mesele" dedi.