BIST 10.003
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.438,76
HABER /  DÜNYA

Musul'un kuzeyinde askeri hareketlilik

Peşmerge güçleri Musul operasyonunda bu kez rotayı kuzeye çevirdi. Hazır bölgesinden sevk edilen zırhlı araçlar, DEAŞ'ın da yığınak yaptığı kuzeyde görev yapacak.

Abone ol

MUSUL operasyonunda gözler bu kez de hem DEAŞ hem de Irak Ortak Hareket Merkezi'nin dikkatlerinin toplandığı kuzeye çevrildi. Peşmerge de Hazır bölgesindeki zırhlı araçların bir bölümünü Musul'un kuzeyine sevk etti. 

Musul operasyonu Peşmergelerin kentin doğusundan, Irak Ordusu'nun da güneyden ilerlemesi ile başladı. Hareketli geçen ilk günün ardından operasyonun ikinci ve üçüncü günleri, Hâzır ve Kayyara bölgelerinde görece sakin geçti. Çünkü hem IŞİD hem de Irak Ortak Harekât Merkezi, dikkatlerini kuzey cephesine çevirdi.

Al Jazeera'nin haberine göre kuzey cephesinin önemli dört noktası var. Bunlardan ilki, en batıda Musul ve Rakka arasındaki geçiş yoluna ve stratejik Türkmen ilçesi Telafer'e tepeden bakan Sincar hattı. İkincisi, Musul kent merkezine kuzey yönünden en kısa erişime sahip olan Musul Barajı hattı.

Cephenin üçüncü önemli noktası, Türk ordusunun bulunduğu ve Iraklı gönüllülerin eğitildiği Zelikan Kampı. Kampın 7 - 10 kilometre güneyinde ise zırhlı Irak birlikleri konuşlanmış vaziyette. Zelikan Kampı'nın hemen güneyinde yer alan Başika'yı geri almak isteyen Peşmergenin oluşturduğu hat ise, kuzey cephesinin dördüncü önemli noktası.

Türkiye'nin şimdiye kadar eğittiği 2500 Ninova Muhafızı unsurunun bin 300'ü Irak kuvvetlerinin komutası altında, Musul Barajı bölgesinde görev yapıyor. 300 kadar Ninova Muhafızı da kuzey cephesindeki başka bir noktada, yine Irak ordusunun komutasında görev yapıyor.

Kuş uçuşu 165 km'ye ulaşan Musul'un kuzey cephesi boyunca IŞİD ise, nizami ve gayri nizami harp taktikleri ile muhtemel operasyonun başlamasını bekliyor.