BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Müslüman Kardeşler liderliğinden Beltaci de gözaltında

Mısır'da İhvan'ın bir süredir aranan liderlerinden Muhammed Beltaci Kahire'de gözaltına alındı. Bu ayın başlarında Adeviyye meydanında kamp kuran darbe karşıtlarına güvenlik güçlerinin yaptığı kanlı baskında ölenler arasında Beltacinin kızı da vardı.

Abone ol

Mısırlı yetkililer Müslüman Kardeşler hareketinin önde gelen liderlerinden Muhammed Beltaci'nin gözaltına alındığını açıkladı.

Devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtlarının en önemli sözcülerinden biri ve Müslüman Kardeşler'in Özgürlük ve Adalet Partisi'nin genel sekreteri olan Beltaci'nin "halkı şiddete teşvik etmek" ile suçlandığı bildirildi.

Beltaci'nin yanısıra eski çalışma bakanı Halid Ezheri'nin de gözaltına alındığı haber veriliyor.

Yetkililer, Beltaci ve Ezheri'nin Kahire'nin dış mahallelerinde bir apartman dairesinde gözaltına alındığını açıkladı.

Mısır'ın devlet denetimindeki Mena haber ajansında açıklamaları aktarılan bir güvenlik yetkilisi, Beltaci'nin muhtemelen Kahire'deki Tora cezaevinde tutulacağını söyledi.

Bugünkü operasyonlarda Mısır'ın çeşitli yerlerinde Müslüman Kardeşler üyesi toplam 28 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Saklanıyordu

Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi'yi deviren ordu Müslüman Kardeşler'in liderlerine karşı bir gözaltı harekatı başlatmış ve hareketin liderlik kadrosunun önemli bir kısmını cezaevine göndermişti.

Bunlar arasında hareketin başındaki Muhammed Badiye ve yardımcısı Hayrat Şetir de vardı. İki lider hakkında da "halkı şiddete teşvik"ten dava açıldı.

Savcılık 10 Temmuz'da Beltaci hakkında da yakalama emri çıkarmıştı.

Polis tarafından aranmasına rağmen Beltaci Kahire'nin Adeviyye meydanında kurulan Mursi yanlısı kampta her gün görülüyor ve konuşmalar yapıyordu.

Bu ayın başlarında Mısır güvenlik güçleri başkent Kahire'de darbenin protesto edildiği kamplara yüzlerce kişinin öldüğü kanlı bir baskın yapmış, olaylar sırasında Beltaci'nin 17 yaşındaki kızı Esma da ölmüştü.

Kızı Esma öldürülmüştü

Mısır medyasında yer alan, Müslüman Kardeşler'in şiddeti teşvik ettiği yolundaki iddiaların hedefinde genellikle Beltaci oluyordu.

Beltaci saklandığı yerde kaydedip yaygınlaştırdığı video mesajlarında, Mısır halkını orduya karşı direnişe çağırmayı sürdürüyordu.

Müslüman Kardeşler hareketinin yarın yine gösteriler yapmayı planlıyor.

İçişleri Bakanlığı güvenlik kuvvetlerinin kamu kurumlarına saldıracak göstericilere karşı gerçek mermi kullanacağı yolunda bir uyarı yaptı.

Müslüman Kardeşler hareketinin sadece lider kadrosu değil, yüzlerce üyesi de gözaltında.

Darbeden sonra yönetimi ele alan geçici hükümet, Müslüman Kardeşler'i "terörist bir örgüt" diye tanımlamıştı.