BIST 10.535
DOLAR 32,69
EURO 34,92
ALTIN 2.442,29
HABER /  GÜNCEL

Mursi taraftarları müdahale tehdidine meydan okudu

Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin taraftarları, onlarca kişinin ölmesine rağmen ve İçişleri Bakanı'nın müdahale tehdidine rağmen günlerdir eylem yaptıkları Adeviyye meydanını terk etmeyeceklerini açıkladı.

Abone ol

Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin taraftarları, onlarca kişinin ölmesine rağmen günlerdir eylem yaptıkları Adeviyye meydanını terk etmeyeceklerini açıkladı.

Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler'in liderleri kalabalığa hitap etti ve taleplerinden geri adım atmayacaklarını söyledi.

Müslüman Kardeşler, 3 Temmuz'da ordu tarafından devrilen Mursi'nin göreve iadesini istiyor.

İçişleri Bakanı, Mursi taraftarlarının "yakında" dağıtılacağını açıklamıştı.

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri, Mursi'nin devrilmesinden sonra yaşanan konusunda kaygı duyduğunu açıkladı.

ABD: Halkın gösteri hakkına saygı gösterilmeli

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry şiddete başvurulmasını kınadı ve Mısırlı yetkilileri, halkın barışçıl gösteri yapma ve ifade özgürlüğüne saygı göstermeye çağırdı.

Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad el Haddad, BBC'ye açıklamasında Adeviyye Camii çevresindeki gösterilere "yüz binlerce erkek, kadın ve çocuğun katıldığını" söyledi.

Sözcü, "Cumhurbaşkanı'na ne olursa olsun, protestolara devam edeceğiz. Sayımız her gün artıyor. Vatandaşlar zulmü ve askeri darbelerin uzun vadedeki zararlarını görüyor" dedi.

Kahire'de bulunan BBC muhabiri Yasmine Ebu Hadra, Mursi taraftarlarının barikatlar kurduğu meydanda durumun sakin olduğunu söylüyor.

Muhabirimize göre, gece halkın moralini yükseltmek için hararetli konuşmalar yapan Müslüman Kardeşler liderleri polis ve diğer güvenlik güçlerinin eylemlerinden kaygılandığı için insanları öldürdüğünü söylediler.

Konuşmacılar, kalabalığa davalarında haklı olduklarını, bu yüzden güvenlik güçlerinden korkmamaları gerektiği mesajını verdiler.

Sağlık Bakanlığı Cumartesi günkü çatışmalarda ölü sayısını 78 olarak açıkladı.

Ancak doktorlar ölü sayısının 100'den fazla olduğunu tahmin ediyor.

Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad el Haddad ölümlerden "baltacılar" olarak bilinen çeteler, üniformalı ve sivil polislerin sorumlu olduğunu söyledi.

El Haddad, Mursi'nin göreve iadesi taleplerinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Haftalar, aylar hatta bir yıldan fazla sürse bile buradan ayrılmayacağız" dedi.

İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim ise eylemcilere "sağduyulu davranıp" evlerine dönme çağrısında bulundu.

Sünni lider kınadı

Caminin çevresinde oturan vatandaşların açtığı davaların güvenlik güçlerine meydanı boşaltmak için hukuki zemin sağladığını söyledi.

Hükümet güvenlik güçlerinin halka gerçek mermilerle ateş açmadığını, kalablığa sadece göz yaşartıcı gazla müdahale edildiğini öne sürüyor.

Kahire'de BBC muhabiri Quentin Sommerville, yaralar ve yaralı sayısını bakıldığında bu iddianın gerçekçi görülmediğini söylüyor.

Ordunun Mursi'ye devirmesine destek belirten iki önde gelen isim, ölümleri kınadı.

Mısır'daki en yüksek Sünni otorite olan El Ezher Camii'nin imamı soruşturma başlatılmasını isterken geçici hükümetin başkan yardımcısı Muhammed El Baradey, aşırı güç kullanıldığını söyledi.

Cumartesi günkü çatışmaların Mursi taraftarların meydandaki barikatları genişletmesi ve polisin müdahalesinden sonra başladığı tahmin ediliyor.