BIST 10.889
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.514,11
HABER /  GÜNCEL

Murdoch bir kez daha 'tele kulak' sorgusunda

James Murdoch, yöneticisi olduğu News of the World gazetesi çevresinde yaşandığı tespit edilen yasadışı telefon dinleme olayları hakkında meclis komisyonunun sorularını bir kez daha yanıtlayacak.

Abone ol

Murdoch medya imparatorluğunun genç yöneticisi James Murdoch bugün İngiltere'de yaşanan “tele kulak” skandalıyla ilgili olarak meclis araştırma komisyonunun karşısına bir kez daha geçiyor.

Kültür, Medya ve Spor Komitesinin, Murdoch'a yöneticisi olduğu News International medya grubuna ait gazetelerde yürütüldüğü tespit edilen yasadışı telefon dinlemelerden haberdar olup olmadığı yönünde ısrarlı sorular yöneltmesi bekleniyor.

Murdochların sahibi oldukları News of the World gazetesinde gerçekleşen ve birçok kişinin telefonlarının gizlice dinlendiği "tele-kulak" skandalının ortaya çıkması ardından gazete yayın hayatına son vererek kapanmıştı.

James Murdoch, babası Rupert Murdoch ve gazetenin eski gelen yayın yönetmeni Rebekah Brooks konuyla ilgili meclis komisyonuna son olarak Temmuz ayında ifade vermişlerdi.

Komisyonun sorularını cevaplayan News of the World yöneticileri, 2010'dan önce gazete içinde bu tür vakalar yaşandığını bilmediklerini iddia etmişler ve bu yasadışı uygulamanın birkaç muhabirle sınırlı kaldığını sandıklarını savunmuşlardı.

Temmuz ayından bu yana İngiliz basınında, News of the World'ün üst düzey yönetiminin, 2006 yılından itibaren telefon dinlemenin yaygın biçimde uygulandığından haberdar edildiği yönünde haberler yapıldı.

Telekulak skandalına ilişkin soruşturmaların önde gelen isimlerinden İşçi Partili milletvekili Tom Watson, iddiaların doğru çıkması durumunda, şirketin üst düzey yöneticilerinin Parlamentoya olayın tüm gerçeklerini anlatmadıkları anlamına geleceğini söylemişti.

News of the World adına çalışan bir dedektifin, kaçırıldıktan hemen sonra Milly Dowler isimli 13 yaşında bir kızın telefon mesajlarını dinlediği, hatta yenileri bırakılsın diye ilk mesajları sildiği Temmuz ayında ortaya çıkmış, olay İngiltere kamuoyunda infial yaratmıştı.

Ünlülerin telefonlarının dinlenmesine yıllarca tepki vermeyen İngiltere kamuoyu, Milly Dowler'ın mesajlarının da dinlendiğini öğrenince büyük tepki göstermiş ve News of the World'ün kapanmasına uzanan süreç böyle başlamıştı.