BIST 10.186
DOLAR 32,36
EURO 34,69
ALTIN 2.382,79
HABER /  DÜNYA

Münbiç'te şok gelişme! PYD vurdu TSK yok etti Esed giriyor

MÜNBİÇ'den gelen son dakika haberleri endişe verici. PYD Münbiç üzerinden TSK'ya saldırdı. ABD araya set çekiyor. Esed rejimi ise Menbiç'i (Münbiç) almak için güneyden girmeye çalışıyor.

Abone ol

MÜNBİÇ'ten gelen son dakika haberleri gözlerin buraya  çevrilmesine sebep oldu. ABD'nin desteğini alan PYD bugün şok bir hamleyle El Bab'daki TSK unsurlarına saldırdı. TSK anında karşılık verip PYD mevzilerini yerle bir etti. Esed ise Münbiç'e girmeye hazırlanıyor. İşte son gelişmeler;

Rusya ve ABD'den geçen cumadan bu yana Münbiç'le ilgili gelen açıklamaların ardından, PYD/PKK'nın paravan örgütleri "Münbiç Askeri Konseyi" yazılı açıklama yaptı. Açıklamaya göre örgüt, Münbiç ve çevresindeki varlığını sürdürecek. Münbiç'in Beşşar Esed güçlerine verilmeyeceği vurgulanan açıklamada, Esed ordusunun yalnızca, Fırat Kalkanı güçleri ile PYD/PKK unsurları arasında konuşlanacağı belirtildi.

AÇIKLAMADAN HEMEN SONRA TÜRK ASKERİNE SALDIRI
Bu açıklamadan kısa süre sonra El Bab ilçesi kırsalındaki Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının görev yaptığı bölgeye Münbiç'ten PYD tarafından havanlı saldırı düzenlendi. Saldırıda Muş 49'uncu Komando Tugayından bölgeye gönderilen 4 uzman çavuş yaralandı. Yaralı askerler tahliye edilerek, sınırdaki Çobanbey Sıhhi Tahliye noktasına götürüldü. Yaralı askerlerden biri helikopter ile Gaziantep'e, 3 asker ise 2 ambulans ile Kilis Devlet Hastanesi'ne getirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Münbiç'teki PYD hedeflerinin ateş destek vasıtalarıyla imha edildiği bildirildi.

MÜNBİÇ ESED REJİMİNE DEVREDİLECEK Mİ?
Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Münbiç'in ilçedeki güçler tarafından Esed rejimine devredileceğini açıklamıştı. ABD anlaşmadan bilgisi olmadığını savunurken, rejim ise sessizliğini sürdürüyor. AA'ya bilgi veren Münbiç'teki kaynaklar, rejim güçlerinin ilçe sınırlarındaki 3 köyü PYD/PKK'dan devraldığını, ÖSO-PYD/PKK hattının tümüne henüz yerleşmediğini bildirdi.

ABD ÖSO İLE PYD ARASINA SET KURDU
ABD'nin Münbiç'teki askeri unsurları, geçen cuma ilçenin kuzey kesimlerinde konuşlanmaya başlayarak ÖSO ile terör örgütünün arasında set oluşturmuştu. Yerel kaynaklardan alınan son bilgilere göre de ABD özel kuvvetleri Münbiç'in kuzeyindeki Ayn Dadat bölgesine yığınağı sürdürüyor.

Mevcut durumda, Fırat Kalkanı Harekatı'nın hedefindeki Münbiç'in güneyi ve güneybatısı rejim güçleri; kuzeyi ABD tarafından çevrelenmiş durumda. Rejim güçlerinin batıda ÖSO'nun önüne tümüyle set çekmesi bekleniyor. İlçenin doğu sınırını ise Fırat Nehri oluşturuyor. Terör örgütü PYD/PKK, nehrin doğusunda Kobani (Ayn el-Arab), Tel Abyad ve Haseke'ye hakim.

MÜNBİÇ NEDEN ÖNEMLİ?
Fırat Nehri'nin batı yakasında bulunan Münbiç, Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıkta. 26 kilometrekarelik Münbiç ilçesi, örgütün Suriye-Türkiye sınır boyunu kaplayacak terör koridoru projesinin belkemiği durumunda.

Fırat Kalkanı Harekatı'nda Bab'ın ele geçirilmesi örgütün hedefine ağır bir darbe vurmuştu. Münbiç nüfusunun tamamına yakını Arap. Nüfusun birkaç bini Kürt ve Türkmenlerden oluşuyor.