BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Muhtıraya 1 YTLlik dava

Ankara Barosu avukatları, askerin bildirisi nedeniyle Milli Savunma Bakanlığı aleyhine sembolik olarak dava açtı...

Abone ol

Ankara Barosu avukatlarından Kemal Vuraldoğan, Genelkurmay Başkanlığı'nın basın açıklamasının, kendisinde rahatsızlık yarattığını savunarak, Milli Savunma Bakanlığı aleyhine sembolik olarak 1 YTL'lik manevi tazminat davası açtı.

Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde açtığı dava dilekçesinde, muhtıranın ''uyarma amacıyla yazılan yazı'' anlamı taşıdığını ifade eden Vuraldoğan, Genelkurmay Başkanlığı'nın basın açıklamasının içeriğinin de ''muhtıra'' şeklinde olduğunu iddia etti.

Görev ve yetkileri nedeniyle Başbakana karşı sorumlu olan Genelkurmay Başkanlığı'nın, Başbakan'ın başkanlığındaki Bakanlar Kurulu'na muhtıra vermesinin, 1324 sayılı Genelkurmay Başkanı'nın Görev ve Yetkilerine Ait Kanun'a aykırı olduğu savunulan dilekçede, söz konusu açıklamanın, Anayasa'nın bazı maddelerine de aykırı olduğu ileri sürüldü.

Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasının, ''sıradan vatandaşı üzecek, endişeye sevk edecek ve mutsuz olmasına yol açacak'' nitelikte olduğu iddia edilen dilekçede, şu görüşlere yer verildi:

''Ülkemde, seçimlerle iş başına gelen yönetime muhtıra verilmesi mutsuz olmama yol açmıştır. Serbest seçimlerle iş başına gelen hükümetlerin hata yapması mümkündür. Ancak demokratik sistem, hata yapan hükümetlere, silahlı kuvvetlerin değil 14 Nisan 2007'de Ankara'da, 29 Nisan 2007'de İstanbul'da yapılan mitinglerde olduğu gibi vatandaşların doğrudan tepki göstermesi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi örneğinde olduğu gibi yargının harekete geçirilmesi, TBMM'deki tartışmalarda olduğu gibi yasama denetimi yapılması yoluyla müdahale edilmesi üzerine kurulmuştur.''