BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.431,38
HABER /  MEDYA

Müftülükte kıyılacak nikah laikliğe aykırı mı?

Müftülere nikah kıyma yetkisi kimi çevrelerce 'laikliğe aykırı' olarak yorumlandı. Tartışmaya Habertürk gazetesi yazarı Murat Bardakçı da katıldı.

Abone ol

Müftülerin nikah kıymasına yönelik yasa tasarısına yönelik tartışmalar devam ediyor. Habertürk gazetesinin tarihçi yazarı Murat Bardakçı "Laiklik elden gidiyor" söylemine tepki gösterdi.

"Müftülükte kıyılacak nikâh lâikliğe neden aykırı olsun ki?" başlıklı yazısında Bardakçı, Osmanlı dönemindeki uygulamayı anlattı:

"Evlilik akdi, imamın önüne geçip “Aldım-kabul ettim” gibisinden sözlerin söylenmesinden ibaret değildi, deftere kaydedilirdi. “Mihr” meselesi, yani kadının geleceğini güvence altına alan tazminat miktarı da yazılı olarak düzenlenirdi. Bu belge senet hükmünde idi, koca günün birinde karısını boşayacak olduğu takdirde önceden belirlenmiş mihri ödemeye mecburdu."

CHP'li vekil: Eşler arasında gerginlik olabilir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, yaptığı yazılı açıklamada müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesinin, evlenen çiftler arasında gerginliklere neden olacağını savunarak, "Çiftlerden birinin daha muhafazakar olan ailesi nikahı müftünün kıymasını isterken diğer aile bunu istemezse yeni evlenen insanlar arasında gerginlik doğabilir." ifadelerini kullandı.

30 sene önce yazı dizisi için gittiği Suudi Arabistan'da bir hapishanede karısını boşayıp mihrini ödemeyen mahkumlar gördüğünü yazan Bardakçı, sözü müftülere getirerek yazısını tamamlıyor:

ÇERÇEVE, MEDENÎ KANUNDUR

"Bugünkü mevzuatımıza göre nikâh kıyma yetkisi sadece evlendirme memuruna ait değildir, köylerde muhtarlar ile yurt dışında konsoloslar da nikâh kıyabilirler ve bu nikâhlar belediyede kıyılanlar gibi hemen nüfusa kaydedilirler.

Yeni tasarı, aynı yetkiyi şimdi müftülere de veriyor ve müftülerin kıyacağı nikâhlar, belediyede kıyılanlar gibi Medenî Kanun’un evlenme ile ilgili hükümlerinin çerçevesi ile sınırlı bulunuyor.

Peki, müftülük nikâhının uygulamaya başlamasından sonra gayrıresmî imam nikâhı ile ikinci, hattâ üçüncü eş almak son bulacak mı? Tabii ki hayır! Zira, resmî nikâhın müftülükte de kıyılabilmesi ile çokeşlilik birbirlerinden tamamen farklıdır!

Ama, Türkiye’de hayli geniş bir kesim Medenî Kanun’un kabulünden buyana belediye nikâhında dinî boyutun bulunmamasından şikâyetçidir ve resmî nikâhtan sonra dinî nikâh da kıydırılır...

Öngörülen değişiklikle bu şikâyetlere son verilecek, müftü çiftlere nikâh defterini imzalattıktan sonra istedikleri takdirde dinî şartları da yerine getirebilecek...

Müftülükte kıyılacak nikâh “resmî nikâh” olduğuna göre değişikliğin lâiklik ile ne alâkası var ki?"