BIST 9.911
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.444,68
HABER /  DÜNYA

Mübarek'in tutuklama kararı Facebook'ta

Mısır halkı, devrik cumhurbaşkanı Mübarek'in tutuklandığı haberini de Facebook'tan öğrendi.

Abone ol

Mısır başsavcısı, Mübarek ve iki oğlunu 'yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma' iddiaları üzerine 15 gün boyunca sorgulamak amacıyla tutukladı. Savcı, olayı Facebook'taki sayfasından duyurdu. Böylece, Facebook üzerinden örgütlenerek ayaklanan Mısır halkı, devrik cumhurbaşkanı Mübarek'in tutuklandığı haberini de Facebook'tan öğrenmiş oldu.

Sosyal medya ağı Facebook üzerinden örgütlenerek ayaklanan Mısırlılar, devrik cumhurbaşkanı Mübarek'in tutuklandığı haberini de Facebook'tan öğrendi. Mısır başsavcısı, yolsuzlukla suçladığı Mübarek'in oğulları Ala ve Cemal'in tutuklandığı bilgisini Facebook sayfasından dünyaya duyurdu. Geçici olarak yönetimi elinde bulunduran Mısır ordusu da sık sık Facebook üzerinden halka yönelik açıklamalar yapıyor.

Mısır devrik lideri Hüsnü Mübarek ile oğulları Ala ve Cemal, 'yolsuzluk, görevi kötüye kullanma ve göstericilere karşı şiddet' iddiasıyla 15 gün süreyle gözaltına alındı. Başsavcı, Mübarekler'in sorguya alındıklarını Facebook üzerinden duyurdu. Böylece Ortadoğu'daki devrimlere ismini veren Facebook'tan devrik bir liderin sorguya alındığı da ilk kez duyurulmuş oldu. Geçici olarak yönetimi elinde bulunduran Mısır ordusu da sık sık Facebook üzerinden halka yönelik duyurular yapıyor.

Açıklamada Mübarek'in sorgu sırasında rahatsızlandığı ve Şarm el Şeyh'teki bir hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Kalp rahatsızlığı bulunduğu öne sürülen Mübarek'in yoğun bakım ünitesinde olduğu ifade ediliyor. 11 Şubat'ta görevini terk etmek zorunda kalan Mübarek, ailesiyle birlikte ülkenin en önemli turizm merkezi Şarm el Şeyh'teki villasında kalıyordu.

Rejimin sona ermesini sağlayan gençler, geçtiğimiz cuma gününden beri Tahrir Meydanı'nı yeniden işgal ederek Mübarek ve ailesinin sorgulanmasını istiyordu. Mübarekler'in gözaltına alınmasından sonra göstericiler Tahrir'deki eylemlerine önceki gün son vermiş ve meydan trafiğe yeniden açılmıştı. Fakat bazı göstericiler ordunun, Mübarek'in demir parmaklıkların arkasına girmemesini sağlamak için bu yöntemi seçtiğini öne sürüyor. Son yıllarda sık sık Fransa ve Almanya'da tedavi olan Mübarek, son olarak geçtiğimiz yıl yine Almanya'da yaklaşık bir ay hastanede kalmıştı.

İSTEDİĞİNİZ OLDU

Ala ve Cemal'in tutuklandıktan sonra götürüldükleri aracın etrafını kuşatan yaklaşık 2 bin kişi araca taşlar, ayakkabılar ve su şişeleriyle saldırdı. Şarm el Şeyh'in bağlı bulunduğu Güney Sina Valisi General Muhammed el Hatip ise, 'Kardeşlerim, istediğiniz oldu ve onlar 15 gün gözaltında tutulacaklar.' sözleriyle göstericileri yatıştırmaya çalıştı. Ala ve Cemal, yargılanmak üzere dün Kahire'ye getirilerek bir hapishaneye konulurken, baba Mübarek ise Şarm el Şeyh'teki hastanede kalmaya devam ediyor.

Pek göz önünde bulunmayan ve ticaretle uğraştığı öne sürülen Ala'nın tersine Mübarek'in küçük oğlu Cemal ise son yılların en tartışmalı ismi haline gelmişti. Mübarek'in yerine hazırladığı yönündeki iddialar Cemal'in iktidardaki Ulusal Demokratik Parti saflarındaki hızlı yükselişiyle de tescillenmişti. Son yıllarda yapılan anayasal düzenlemelerle de Cemal Mübarek'in önü tamamen açılmıştı. Cemal Mübarek bir yandan hızla yükselirken, diğer yandan da ülkenin kaynaklarını kendi hesapları için kullanarak zenginleştikleri öne sürülen milyarder işadamlarıyla bir elitler tabakası oluşturmuştu. Ancak devrimden sonra hem bu zenginlerin önemli bir kısmı ve hem de Mübarek döneminin önde gelen pek çok siyasi ismi tutuklanarak hapse konuldu.

Mısır'da Facebook üzerinden örgütlenerek başlayan ve 18 gün süren gösteriler sırasında 800'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, ordunun olaylara müdahale etmemesi üzerine de Mübarek koltuğunu terk etmek zorunda kalmıştı. Daha sonra görevi devralan Yüksek Askerî Konsey, geçtiğimiz ay ülke tarihinin ilk demokratik seçimine öncülük ederek anayasa referandumunu gerçekleştirmişti. Önümüzdeki eylül ayında parlamento, yıl sonundan önce de devlet başkanlığı seçimlerinin yapılması öngörülüyor.

Zaman