BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,12
ALTIN 2.466,86
HABER /  GÜNCEL

Mübarek konuştu: 'Eylül'e kadar devam'

Mısır devlet televizyonundan halka seslenen Hüsnü Mübarek eylül ayında yapılacak seçimlere dek göreve devam edeceğini söyledi.

Abone ol

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, az önce Mısır devlet televizyonunda yaptığı tarihi konuşmada eylül ayına kadar görevde kalacağını tekrarladı.

Mısır'daki güç değişiminin başladığını söyleyen Mübarek, bu sürecin eylül ayında yağılacak seçimlere kadar süreceğini söyledi.

Ülkede son 17 günde yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlere değinen Cumhurbaşkanı Mübarek bu kişileri kahramanlar olarak niteledi ve yaşanan can kayıplarında sorumlulukları olanların cezalandırılacağını söyledi.

Başkent Kahire'deki Tahrir meydanında Mübarek'in konuşmasını dinleyen yüzbinlerce protestocu ise başkanın açıklamalarını tepkiyle karşıladı.

"Mısır artık eski haline dönmeyecek"

"Mısır artık eski haline dönmeyecek" diyen Mübarek, Mısır halkının değişim talebinin meşru olduğunu belirtti.

Mübarek, Mısır gençliğinin sesine kulak verdiğini belirtti, ancak ülke dışından gelecek baskılara boyun eğmeyeceğinin altını çizdi.

Eylül ayındaki seçimlerde aday olmayacağını tekrar eden Başkan, seçim sonuçlarına saygılı olup görevi devredeceğini belirtti.

Mübarek, Mısır'da sağlıklı ve yapıcı bir demokratik dialog sürecinin başladığını, gençlerin ve muhalefetin görüşlerinin alındığını söyledi.

Başkan, geçiş döneminde ülkede yapılacak reformların kurulan Anayasa Komisyonu tarafından yürütüleceğini belirtti.

Mübarek ilk planda, anayasadaki özgürlükleri kısıtlayan altı maddenin değiştirileceğini söyledi.

Mısır'ın tarihinin en önemli ve kritik dönemlerinden birine girdiğini söyleyen Başkan Mübarek Mısır halkının bir arada durup, "düşmanlara" karşı çıkmasını istedi.

Merakla beklenen konuşma

Hüsnü Mübarek'in konuşması öncesinde üst düzey Mısırlı yetkililerden, başkanın görevden ayrılması sonrasında ortaya çıkacak senaryonun tartışıldığı öğrenildi.

Konuşma öncesinde sürekli toplantı haline olduğu bildirilen Yüksek Askeri Konsey tarafından yayınlanan "Bir numaralı" bildiriside, ordunun ülkenin çıkarlarını korumak için devrede olduğu ve halkın meşru taleplerini desteklediği duyuruldu.

Hüsnü Mübarek'in az önce yaptığı konuşma gün boyunca merakla beklendi.

İktidardaki Ulusal Demokratik Parti'nin Genel Sekreteri Hasan Bedravi, BBC'ye, bu gece televizyondan halka hitap edeceği açıklanan Mübarek'in yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devredebileceğini söylemişti.

Bedravi ayrıca Başkan Mübarek'in cuma gününe başkanlık pozisyonunda gürmeyeceğini tahmin ettiğini belirtmişti.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'nin Başkanı Leon Panetta da Kongre'deki açıklamasında Mübarek'in istifa etme olasılığı bulunduğunu belirtmişti.

'Darbeye benziyor'

Tahrir Meydanı'ndaki göstericilere hitap eden Mısır ordusunda general Hassan el Runi bugün protestocuların tüm taleplerinin karşılanacağını söyledi.

Protestocular, 30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek'in derhal istifasını istiyor.

Ülkedeki en büyük muhalefet grubu olan, yasaklı Müslüman Kardeşler'in üst düzey yetkililerinden Essam el-Erian, "Yaşananlar bir darbe gibi görünüyor. Kaygılıyım" dedi.

Protestocular, istifa söylentileri ardından sevinç gösterisi yapmaya başladı. Bazı göstericiler, askeri değil sivil bir hükümet istediklerini söylediler.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Mısır'da dünyanın gözü önünde bir tarih yazılmakta olduğunu belirterek, ülkede "gerçek demokrasiye" geçiş için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Tunus'ta 23 yıllık Zeynel Abidin bin Ali iktidarını deviren halk ayaklanmasından cesaret alan Mısırlı protestocular, 82 yaşındaki Mübarek'in Eylül ayında yapılacak seçimlerde aday olmayacağı ve yerine oğlu Gamal Mübarek'in geçmeyeceği açıklamasını yeterli bulmamış, Obama da demokrasiye geçiş sürecinin hemen başlamasını istemişti.