BIST 10.187
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.386,48
HABER /  GÜNCEL

Mona Lisa'yı bulmak için mezar açıldı

Floransa'da İtalyan ressam Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa eserindeki kadının kimliğini belirlemek için bir mezar açıldı. Mezar, bir ipek tüccarının karısı olan ve Leonardo da Vinci'ye poz veren kişi olduğu tahmin edilen Lisa Gherardini'nin ailesine ait.

Abone ol

İtalya'nın Floransa kentinde ünlü İtalyan ressam Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa eserindeki kadının kimliğini belirleme umuduyla bir mezar açıldı.

Açılan mezar, bir ipek tüccarının karısı olan ve Leonardo da Vinci'ye poz veren kişi olduğu tahmin edilen Lisa Gherardini'nin ailesine ait.

Buradan alınan DNA örneklerin mezarın yakınlarındaki bir manastırda geçen yıl bulunan kemiklerle karşılaştırılacağı belirtiliyor.

Uzmanlar, yıllardır Mona Lisa tablosundaki kadının kim olduğunu bulmaya ve gülümsemesindeki gizemi açığa çıkarmaya çalışıyor.

Uzmanlar ihtiyaçları olan DNA örneğini alabilmek için kilisenin tabanına bir delik açıp ipek tüccarı Francesco del Giocondo'nun aile mezarına ulaştı.

DNA örnekleri karşılaştırılacak

Yazar ve araştırmacı Silvano Vinceti bu DNA örneklerini, Aziz Ursula manastırındaki üç kadına ait kemiklerden alınan DNA örnekleriyle karşılaştırmayı planlıyor.

Lisa Gherardini 1542'de burada rahibe olarak ölmüştü.

Bulunan kemiklerden en az birinin Lisa Gherardini'yle kan bağı olan bir kişiye; muhtemelen de oğlu Piero'ya ait olması umuluyor.

Vinceti, "Anne ve oğlu arasındaki bağı bulabilirsek, Mona Lisa'yı da bulduk demektir" diye konuştu.

DNA'nın uyuşması halinde bilgisayar yardımıyla Lisa Gherardini'nin kafatasından yüzünün resminin çizilebileceği ve bunun da tabloyla karşılaştırılabileceği belirtiliyor.