BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.430,47
HABER /  GÜNCEL

MİT'E akademik vizyon

Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde İstihbarat Araştırmaları Merkezi (İSAMER) adıyla kurulan MİT Akademisi'nin yeni vizyon ön çalışmaları tamamlandı.

Abone ol

MİT'te istihbarat literatürünün incelenmesi, bilimsel yayın çıkarılması, akademik vizyon oluşturulmasına yönelik taslak çalışmalar yapan merkez bunun yanında yabancı istihbarat teşkilatları ile eğitim ve istihbarat araştırmalarının alanlarını da gözden geçirdi.

Ağustos 2011'de İstihbarat Teşkilat Eğitim Merkezi (MİTEM) içinde İSAMER tarafından yapılan çalışmalarda ağırlık merkezini "dış istihbarat" oluşturuyor.

Bu amaçla çıkarılan kurumsal şema "küresel kriz bölgeleri ve Türkiye'nin bu bölgelerdeki stratejik çıkarları" dikkate alınarak oluşturuldu. İSAMER Ortadoğu bölgesini "kritik alan" olarak belirlerken, küresel terör, PKK ve enerji güvenliğini de birincil konular arasına aldı.

Suriye, Irak ve Arap baharı olarak tanımlanan süreci yakından izleyen MİT, hazırladığı raporu ay sonundaki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyelerinin bilgisine sunacak. SABAH'a konuşan Milli Güvenlik uzmanı emekli albay Mesut Ülker, dünyada ve özellikle Türkiye'nin çevresinde potansiyel kriz bölgeleri mevcut olduğunu belirterek "Türkiye, kriz bölgelerinde daha etkin olacağını son dönemde ortaya koydu. Kriz bölgelerine odaklanma, Türkiye'nin milli menfaatleri açısından zorunlu bir durumdur. Bunun için de önce güçlü bir istihbarat ağı ve güçlü bir MİT gerekir. Bu da gerçekleştiriliyor zaten. Türkiye bir süreden beri izleyici değil yönlendiren ve yöneten pozisyonundadır. MİT'in buradaki varlığı ve gücü de göz ardı edilemez" diye konuştu.

MİT, personel seçimine de büyük önem veriyor. Personelin İngilizce'nin yanında Arapça, Ermenice, Gürcüce, İbranice, Çinçe ve Rusça'nın da olduğu 10 dil öğrenilmesi gereken diller arasına alındı.