BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,59
ALTIN 2.382,08
HABER /  MEDYA

MİT ve Öcalan arasındaki görüşmeler bitti!

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, İmralı'da Abdullah Öcalan ve MİT arasında görüşmelerin tamamlandığını yazdı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.  

“Sürecin yol haritası veya taslağına ilişkin tüm çalışmalar tamamlanmış durumda. Görüşmede MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, ‘Bizim için bu çalışma tamamlanmıştır, bu konular üzerinde mutabıkız. Bizim açımızdan bir sorun yok" dediği bilgisini veren Selahattin Demirtaş, bundan sonra MİT ve Hükümet arasındaki görüşmeler yapılacağına işaret etti.

Muharrem Sarıkaya'nın 'Demirtaş: İmralı aşaması bitti' başlık yazısı şöyle:

ÖCALAN MİT'LE YAPILAN GÖRÜŞMELERİ

HÜKÜMETİN, “çözüm”, HDP’nin ise “barış ve demokratik müzakere” olarak nitelediği sürecin yol haritası hangi aşamada?

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a dün bu soruyu yönelttiğimde ilginç bazı detaylar aktardı.

İmralı’ya Hatip Dicle’nin de katılımıyla giden son heyet konuyu masaya yatırmış.

Abdullah Öcalan, bu görüşme sırasında çözüm sürecinin yol haritası çalışmasını yürüten MİT yetkilileriyle İmralı’daki görüşmelerin içeriği hakkında bilgi aktarmış.

FİDAN’IN SÖZLERİ

Demirtaş da heyetteki arkadaşlarından aldığı bilgiyi dün şu sözlerle paylaştı:

“Sürecin yol haritası veya taslağına ilişkin tüm çalışmalar tamamlanmış durumda. Görüşmede MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, ‘Bizim için bu çalışma tamamlanmıştır, bu konular üzerinde mutabıkız. Bizim açımızdan bir sorun yok. Ancak biz bunu hükümetin görüşüne de sunacağız, onların görüşünü aldıktan sonra uygulamaya konulabilir’ görüşü arkadaşlarımıza da aktarılmış. Biz şimdi hükümetten bu yol haritası taslağına dönük kararını açıklamasını bekliyoruz.”

Demirtaş, 4 ana başlık ve 66 maddeden oluşan yol haritasının ana hatlarını da anlattı.

“MİT zaten hükümet adına görüşmeleri yürütmüyor muydu?” soruma yanıtı şöyle oldu:

“Oradaki görüşmelerini hükümetle ne oranda paylaştıklarını bilmiyorum. Hükümetle de müzakere etme gereği duymuşlar.”

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile bu kapsamdaki görüşmelerinin bugün gerçekleşeceğini bildirdi.

YOL HARİTASI

Yol haritasında yer alanlara gelince... Bütününe bakıldığında akademik çalışma görünümünde tipik bir Öcalan yaklaşımı göze çarpıyor.

En önemli taraflarından ikisi, “eylemsizlik halinin doğru tanımlanması ve her aşamasının belgeli şekilde kayıt altında tutulması” ile “sürecin belirleyici yanının demokratik siyaset” olduğunun vurgulanması...

Bir de süreçle ilgili her türlü tanım ve adımın şeffaf bir şekilde belirtilmesinin karara bağlanmış olması.

Toplam 40 maddeden oluşan üçüncü başlıkta ise Öcalan, tutumunu sürdürmüş ve konunun tarihsel ve felsefi yanının da yol haritası içinde tespit edilmesini şart koşmuş, bu konuda da uzlaşmaya varılmış.

Kürt kimliğinin tanımlanması, tanınması ve bunların Anayasal ve yasal karşılıklarının oluşturulması bu başlık altında yer alıyor.

Dördüncü başlık ise tamamen eylem planını içeriyor ve tarihlerini belirliyor.

HER ŞEY HÜKÜMETE KALDI

Birinci başlığın 9, ikincisinin 11, üçüncüsünün 40, sonuncusunun da 6 maddeden oluştuğu yol haritasının uygulanabilirliği nedir?

Soruyu yönelttiğimde Demirtaş iki elini yana açtı, “Her şey hükümete kalmış durumda” demekle yetindi.

Şu kadarını söylemeliyim ki, siyaset kurumu seçimden önce bu konuda bir adım atılmasını istiyor.

Sadece AK Parti, HDP değil, CHP de bir an önce adım atılması taraftarı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun, Toplumsal Mutabakat Komisyonu ve Ortak Akıl Heyeti kurulmasına ilişkin önerisini Meclis gündemine tekrar taşıması da bunun göstergesi.

Çözümün seçimden sonraya kalmasını kimse istemiyor, bunun süreci 4 yıl daha öteleyeceğini de herkes görüyor.