BIST 10.046
DOLAR 32,34
EURO 34,71
ALTIN 2.408,54
HABER /  DÜNYA

Mısırlı muhalifler saraya yürüyor

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı başlayan halk ayaklanması giderek büyüyor.

Abone ol

Mısır 'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 'nin çağrısıyla gerçekleşen diyalog toplantısını boykot eden sol, liberal ve laik muhalefet, başkent Kahire'de cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yeni bir yürüyüş başlattı.

Mursi'nin tartışmalara neden olan cumhurbaşkanlığı kararnamesini geri çekerek yerine yenisini ilan etmesiyle teskin olmayan muhalifler, anayasa taslağıyla bu taslağın oylanacağı referandumun da iptal edilmesini isteyerek, Mursi'nin cumhurbaşkanlığı ofisi olarak kullandığı El İttihadiye Sarayı'na doğru yürüyüşe geçti.

Mısır'ın çeşitli sol, liberal ve laik parti hareketleri tarafından oluşturulan '' Vatanı Kurtarma Cephesi '', Mursi'nin diyalog çağrısına olumsuz yanıt vermiş ve Eymen Nur dışında cepheyi oluşturan partilerin temsilcileri dün yapılan görüşmelere katılmamışlardı.

Akşam saatlerinde başkent Kahire 'nin Abbasiye bölgesinde toplanan göstericiler, ''Mursi istifa, referanduma hayır'' sloganları atarak cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürümeye başladı.

Göstericiler, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin anayasa taslağını ve referandumu iptal edene kadar gösterilerine devam edeceklerini belirtiyor.

Öte yandan hafta içinde taraflar arasında şiddetli çatışmalara sahne olan cumhurbaşkanlığı sarayı önünde bulunan az sayıdaki muhalif göstericinin etrafı, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Birliği'ne bağlı askerler tarafından çevrildi.

Güvenlik kuvvetleri saraya yakın caddeleri bariyerlerle çevirdi, saray çevresindeki bir çok cadde de araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

MOLOTOFKOKTEYLİ DOLU ARAÇ YAKALANDI

Kahire polisi, saraya giden bir caddede içerisinde 32 adet hazırlanmış molotofkokteyli bulunan bir araç ele geçirdi. Emniyet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Heliyepolis bölgesinde rutin kontroller esnasında polis tarafından aranan bir araçta 32 adet molotofkokteyli yakalandı. Araçtaki 4 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin ifadelerinden yola çıkan polis, gösterilerde kullanılmak üzere molotofkokteyli hazırlayan 4 kişiyi daha Giza bölgesinde tutukladı.

Gösteri lerin başladığı 21 Kasım 2012 tarihinden bu yana olay çıkartmakla suçlanan 200'den fazla kişinin, Mısır polisi tarafından gözaltına alındığı bildirilirken, yakalanan kişilerden en az 15'inin Müslüman Kardeşler ile Hürriyet ve Adalet Partisi'ne karşı kundaklama eylemlerine karışanlar olduğu belirtildi.