BIST 10.333
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.458,87
HABER /  DÜNYA

Mısır'ın dört bir yanında çatışma çıktı

Mısır'ın birçok kentinde, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaptığı anayasal düzenlemeleri destekleyenlerle muhalifler arasında arasında çatışma çıktı

Abone ol

Mısır'ın birçok kentinde, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaptığı anayasal düzenlemeleri destekleyenlerle muhalifler arasında arasında çatışma çıktı.

Kahire, İskenderiye, İsmailiye, Süveyş, Port Said gibi birçok  kentte Mursi karşıtı gösteri ve yürüyüşlere sahne oldu.

Mursi'nin düzenlemelerine muhalefet eden çeşitli siyasi parti ve hareketlerin Tahrir Meydanı'nda düzenlediği ''Milyonluk gösteri'' kapsamında akşam saatlerinden itibaren binlerce kişi bir araya geldi. 

Mısır emniyet güçleri, kamu tesisleri ve polis merkezlerinde, sınır kapılarında, Süveyş kanalı köprüsünde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

İSMAİLİYE VE SUVEYŞ

Mısır'daki Ulusal Kurtuluş Cephesi, İsmailiye kentinde gösteri düzenledi. Dustur partisi ise gösterilerde yeni yasal düzenlemelere karşı gelmelerinin sebeplerinin açıklayan kitapçık dağıttı.

Süveyş kentinde yüzlerce kişi el-Erbein Meydanı'nda toplanarak Anayasa Kurucu Komisyonu ve yeni anayasal düzenlemeleri kınadı. Gösteriye katılan siyasi parti ve hareketler anayasal düzenlemede doğru bulmadıkları kararları açıklayan bir bildiri yayımladı.

PORT SAİD VE HURGADA'DA GÖSTERİLER

Port Said kentinde Mursi karşıtı yüzlerce kişi kentin ana caddelerinde bir araya gelerek, anayasal düzenlemenin iptalini, Hişam Kandil hükümetinin görevden alınmasını istedi.

Mısır'ın turistik kentlerinden Hurgada'da da siyasi hareketler, avukatlar  ve aktivistler Kızıl Deniz mahkemesi önünde gösteri düzenledi. Gösteride ''Anayasal düzenlemeye hayır'' pankartları açıldı.

Ülkenin kuzeyindeki İskenderiye kentinde Müslüman Kardeşler (İhvan) Teşkilatı, el-Kaid İbrahim Meydanı'nda gösteri düzenleyeceğini duyurmasına rağmen hangi siyasi harekete mensup oldukları bilinmeyen bir grup Mursi karşıtı gösterici de meydanda toplandı. Meydanda Mursi'nin kararlarını destekleyenler ile muhalifler arasında gerilim yaşandı. İhvan, göstericilere eylemlere barışçıl bir şekilde devam etmesi çağrısında bulundu. Olası bir çatışmada yaralanacakların tedavi edilebilmesi için ambulanslar meydanda hazır bekletildi.

TANTA VE ZEKAZİK KENTİ

Mısır'ın Nil Deltası'ndaki Tanta kentinde de Mursi'yi protesto eden birçok kişi sokaklara çıkarak, yeni anayasal düzenlemeyi kınadı. Tanta kentindeki Hürriyet ve Adalet Partisi'nin merkezi önünde toplanan göstericiler HAP'ın ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın pankartlarını yaktı. HAP ve İhvan üyeleri herhangi bir saldırıya karşı merkezin etrafına adeta etten duvar oluşturdu. HAP merkezi yakınlarındaki eş-Şüheda Meydanı'nda da yaklaşık bin kişi Mursi'nin kararlarını kınamak için toplandı.

Zekazik kentinde valilik binası önünde hangi siyasi gruba mensup oldukları bilinmeyen bir grup Mursi'nin son kararlarını protesto etti. İhvan karşıtı ve Anayasa Kurucu Komisyonu'nun feshedilmesine yönelik isteklerini dile getiren göstericiler, sık sık, ''Halk komisyonun düşmesini istiyor'' sloganları attı. 

Öte yandan, İhvan mensupları geçen Cuma günü düzenlenen saldırıların tekrarlanması ihtimaline karşı merkezlerini korumak için sokaklardaydı.

Mısır'ın güneyindeki Asyut kentinde ise Mursi karşıtı liberal üniversite öğrencileri ile İhvan mensubu öğrenciler arasında çatışma çıktı. Çatışmada iki taraftan da birçok kişi yaralandı.