BIST 10.108
DOLAR 32,39
EURO 34,69
ALTIN 2.410,36
HABER /  DÜNYA

Mısır'da yeni katliamlar yolda

Mısır'da darbe karşıtlarına yapılan katliamın ardından İçişleri Bakanlığı, herhangi bir saldırı durumunda güvenlik güçlerine "gerçek mermi kullanın" talimatı verdi. Mısır mahkemesi ise Mursi'nin gözlatı süresini 30 gün uzattı.

Abone ol

İNTERNET HABER - Ordunun Mursi destekçilerine müdahalesiyle 525 kişinin hayatını kaybettiği Mısır'da gerilim devam ediyor.

Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, olağanüstü hal kurallarının uygulanması için şiddetin dozunun daha da artacağını ortaya koydu.

Bakanlık, "herhangi bir saldırıya maruz kaldıkları takdirde meşru müdafaa çerçevesinde gerçek mermi kullanmaları" talimatı verdi.

Ülkeden ölüm haberleri de gelmeye devam ediyor. El-Ariş kentinde kimliği belirsiz kişiler tarafından gerçekleştirilen 2 ayrı saldırıda 7 askerin öldüğü bildirildi.

MURSİ 30 GÜN DAHA GÖZALTINDA

Öte yandan devlet haber ajansı, Mısır mahkemesinin, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin gözaltı süresinin 30 gün uzatıldığını duyurdu.

3 Temmuz'da görevden uzaklaştırıldıktan sonra gözaltına alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ordu tarafından nerede tutulduğu tam olarak bilinmiyor. Mursi'nin gözaltı süresi daha önce de 15 gün uzatılmıştı.

3 Temmuz'dan bu yana gözaltında bulunan Mursi ile sadece Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek temsilcisi Catherine Ashton görüşmüştü.

MURSİ TARAFTARLARI SOKAKTA

Müslüman Kardeşler taraftarı yüzlerce kişinin başkent Kahire'de hükümet binasına girmeye çalıştığı ve kapıyı ateşe verdiği belirtildi. Mısır'ın İskenderiye kentinde de yüzlerce Mursi taraftarının yürüyüşe geçtiği iddia edildi.

MISIR'DA 525 ÖLÜ

Mısır'da süren olaylarda ölenlerle ilgili çelişkili rakamlar geliyor. Müslüman Kardeşler, kayıpların 2 bini aştığını iddia ederken, Sağlık Bakanlığı şimdiye kadar ülke genelinde 525 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Mısır'da darbe karşıtlarının kitlesel oturma eylemlerinin merkezleri Adeviyye ve Nahda'daki katliamların ardından meydanlarda temizlik çalışmaları başladı.

Güvenlik güçlerinin dün sabah başlattığı ve bu sabaha kadar sürdürdüğü müdahalenin ardından darbe karşıtlarının kullandığı meydanlar, savaş alanını andırıyor.

Meydandaki halkın üzerine ateş açılması, gaz bombaların kullanması ve zırhlı araçlarla müdahale etmesi, Adeviyye ve Nahda meydanlarını tanınmaz hale getirdi.

Kahire'nin güneyindeki Adeviyye Meydanı'nda ekipler, iş makineleri ve kamyonlar eşliğinde 47 gün süren kitlesel oturma eyleminden geriye kalanları temizlemeye başladı. Meydanla aynı ismi taşıyan ve yaşanan katliam sonrasında morga çevrilen Rabia camisinde ise yangının izleri görülüyor.

Güvenlik güçlerinin Adeviyye Meydanı'nı boşaltırken hayatını kaybedenlerin cesetlerinin toplandığı İman Camisi'ne giden AA fotomuhabiri, 300'den fazla ceset saydığını söyledi.

Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle meydandan zorla çıkarılan Kahire'nin güneyindeki Nahda meydanında da ekipler, iş makineleri ve kamyonlar eşliğinde temizlik çalışmalarına başladı.

Göstericilerin meydandan çıkarıldıktan sonra toplandıkları, 6 Ekim Köprüsü, Mustafa Mahmud Meydanı ve Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi noktalarına güvenlik güçlerinin yaptığı müdahelelerde çok sayıda insan hayatını kaybetmişti.

84 KİŞİYE DAVA

Reuters'in haberine göre, Mısır askeri savcıları, aralarında Müslüman Kardeşler'in de olduğu 84 kişi hakkında cinayet ve kilise yakma suçundan dava açıldı.