BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,78
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da Kıpti Hıristiyan'ın katiline idam cezası

Mısır'da altı Kıpti Hıristiyanı ve bir polis memurunu öldürmekten yargılanan bir kişi idam cezasına mahkum edildi.

Abone ol

Kıptiler, kendilerine karşı işlenen suçların genellikle cezasız kaldığını düşünüyor

Mısır'da altı Kıpti Hıristiyanı ve bir polis memurunu öldürmekten yargılanan bir kişi idam cezasına mahkum edildi.

Muhammet Ahmet Hüseyin geçen yılın Ocak ayında, Kıpti bir cemaatin geceyarısı Noel ayini sonrasında gruba ateş açarak altı kişiyi ve Müslüman bir polis memurunu öldürmüştü.

Aynı davadan yargılanan diğer iki kişinin cezaları ise gelecek ay açıklanacak.

Hüseyin'in cezasının açıklanması, İskenderiye'de Kıpti Hıristiyanlara ait bir kiliseye düzenlenen ve 23 kişinin ölümüne yol açan intihar saldırısının iki hafta sonrasına rastlıyor.

Zanlılar saldırıyı, Hıristiyan bir adamın 12 yaşında bir kız çocuğuna tecavüz ettiği iddiaları üzerine düzenlendiklerini söylemişlerdi.

Kıptiler, 80 milyonluk Mısır nüfusunun yüzde 10'unu oluşturuyor.

BBC'nin Tahran'daki muhabiri Jon Leyne, davada kararın açıklanmasındaki gecikmenin iki toplum arasında gerilimlere neden olduğunu söylüyor.

Gerilimlerin önemli bir nedeni de, Hüseyin'in bir iktidar partisi milletvekili ile ilişkisi olduğu iddialarıydı.

Kıpti Hıristiyan toplumu içinde, kendilerine karşı işlenen suçların çoğunlukla cezasız kaldığı ya da mahkemelerin suçlulara hafif çezalar verdiği görüşü hakim.

Mısır güvenlik güçleri, 6 Ocak 2011 günü düzenlenen intihar saldırısının ardından Kıpti Hıristiyanlar'a karşı olası saldırılara karşı önlemlerini artırdı.

Saldırı yaygın bir şekilde kınanmış ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, intihar saldırısının arkasında ülkeyi istikrarsızlığa sürüklemek isteyen yabancı ellerin olduğunu söylemişti.