BIST 10.392
DOLAR 32,50
EURO 34,90
ALTIN 2.409,46

Milyon dolarlık tazminatlar

Milyon dolarlık tazminatlar

Hunharca öldürülen münevver karabulut'un ailesi, garipoğlu ailesi'ne 2 milyon liralık tazminat davası açtı. garipoğlu, sevgilisi liseli münevver karabulut'u 3 mart 2009'da ailesinin evinde önce bıçaklamış, ardından da başını keserek öldürmüş, genç kızın cesedini de bir çöp konteynerine atmıştı.197...

Milyon dolarlık tazminatlar

Hunharca öldürülen Münevver Karabulut'un ailesi, Garipoğlu Ailesi'ne 2 milyon liralık tazminat davası açtı.

Garipoğlu, sevgilisi liseli Münevver Karabulut'u 3 Mart 2009'da ailesinin evinde önce bıçaklamış, ardından da başını keserek öldürmüş, genç kızın cesedini de bir çöp konteynerine atmıştı.

197 gün kaçtıktan sonra polise teslim olan Cem Garipoğlu, halen Silivri Cezaevi'nde yatıyor. Cem aranırken Münevver'in babası Süreyya Karabulut'un, Garipoğlu Ailesi'nden 3 milyon dolar kan parası istediği ortaya çıkmıştı.

Bu kan parası isteme işi basına yansıyınca Süreyya Karabulut geri adım atmıştı. Karabulut Ailesi, şimdi Garipoğlu Ailesi'ne 2 milyon liralık tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde; cinayet sonrası baba Süreyya Karabulut'un işinden ayrıldığı, anne Nagihan Karabulut'un var olan hastalığının ilerlediği ve kardeş Enver Karabulut'un ruhsal durumunun bozulduğu belirtildi.

Peki mahkemeler ne gibi durumlarda yüklü miktarda tazminata hükmediyor? İşte dünyada ve Türkiye'de milyon dolarlık tazminatla sonuçlanan ilginç davalar...

Milyon dolarlık tazminatlar

Sigaraya müthiş tazminat!

ABD'de görülen bir davada, Amerikan sigara üreticisi Philip Morris şirketinin, akciğer kanserinden ölen bir kişinin eşine 145 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Oregon Eyalet Yüksek Mahkemesi, şirketin itirazının reddedilmesine karar vererek, 10 yıldır süren davayı karara bağlamış oldu.

Mahkeme, 2007'de Philip Morris'in 79.5 milyon dolar tazminat ödemesi yönündeki kararı onaylamıştı. Sigara şirketinin itirazının reddedilmesiyle, bu kararın kesinleşmesinin ardından ödenecek tazminatın faiziyle birlikte 145 milyon doları geçtiği belirtiliyor.

Jesse Williams adlı sigara tiryakisi, 1997 yılında 67 yaşında akciğer kanserinden ölmüştü. 42 yıl boyunca Marlboro sigarası içen Williams'ın ailesi, 1999'da mahkemeye başvurarak tazminat istemişti.

Mahkeme, Philip Morris'i suçlu bularak tazminat ödemeye mahkum etmiş, önce şirketin temyiz başvurusu kabul edilmiş, ancak 2006 yılında Oregon Yüksek Mahkemesi, tazminat kararını onaylamıştı. Şirketin karara yeniden itiraz etmesini değerlendiren mahkeme, 2007'de kararı onaylamıştı.

Milyon dolarlık tazminatlar

Pfizer'a rekor tazminat!

Amerikan ilaç grubu Pfizer, 2,3 milyar dolarlık rekor tazminata mahkum edildi.

Amerikan Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Pfizer'in ödemeyi kabul ettiği tazminat tutarının bugüne kadar Amerikan adaleti tarafından sağlık sektörüne verilen en ağır para cezası olduğu belirtildi.

Açıklamada, ilgili tarafların, Pfizer'in ağrı kesici ilacı Bextra'nın “ticari uygulamalarıyla” ilgili bu yıl başında varılan bir ilke anlaşmasının ardından nihai anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Bextra, yan etkileri nedeniyle 2005'te piyasadan çekilmişti. Davacı taraf, Pfizer'i, yan etkileri konusundaki endişeleri nedeniyle Amerikan sağlık yetkililerinin (FDA) onaylamayı reddettiği dozaj ve kullanımda Bextra'yı pazarlamakla suçluyordu.

Milyon dolarlık tazminatlar

Nintendo tazminat kazandı

Dünyanın en eski ve en köklü oyun konsolu ve oyun yaratıcısı şirketlerinden Nintendo, tüm dünyada Wii mod chip ve oyun kopyalama aygıtlarının dağıtımından sorumlu, Supreme Factory Limitede (bilinen adıyla Divineo.cn) karşı açtığı davada, Hong Kong Yüksek Mahkemesi tarafından haklı bulundu. 8 Ekim 2007 tarihinde verilen karardan sonra üç gün içinde Nintendo, 10.000den fazla mod chip ve kopyalama aygıtıyla, birçok kayıt ve bilgisayar dosyasına el koydu. El konulan mod chip ve aygıtlar internetten elde edilebilen Nintendo oyunlarının yasadışı yollarla oynanmasına olanak sağlıyordu.

Nintendo, daha önce de kopyalama aygıtları üreten Lik Sang firmasına karşı açtığı tazminat davasından 5 milyon dolar ve Bung Enterprisesten 7 milyon dolar tazminat kazanmıştı.