BIST 10.269
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.394,17
HABER /  GÜNCEL

Milli sporcuya şok karar

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TÖSSFED) Masa tenisi branşında mücadele eden Mental Engelli sporcu, Zabit Kürşat Çağlayan’a Uluslar...

Abone ol

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TÖSSFED) Masa tenisi branşında mücadele eden Mental Engelli sporcu, Zabit Kürşat Çağlayan’a Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) maç içerisinde ’strateji uygulayabiliyor ve değiştirebiliyor’ gerekçesiyle müsabakalara katılmaması yönünde skandal karara imza attı.
Dünya 1.’si Mental Engelli sporcu Zabit Kürşat Çağlayan hakkında Macaristan’ın Eger kentinde yapılan Masa Tenisi Turnuvası’nda Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) sınıflandırma uzmanları tarafından, ‘’Masa Tenisi Mental Engelliler Sınıflandırması altında yarışması uygun değildir’’ raporu verilmesi; Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonunu harekete geçirdi.

KARAR KASITLI
Engelli bir sporcuya yapılan bu davranışın kasıtlı olduğu değerlendirilerek, Türkiye Federasyonu itiraz etti. İtiraz kabul edilmezse Federasyon önce Uluslararası Spor Mahkemesine (CAS), ardından ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidecek.

SKANDAL KARARIN GEREKÇELERİ
ITTF ve PTT Sınıflandırma Uzmanları Nico VERSPEELT (Belçika), Juraj STEFAK (Slovakya), Gorazd VECKO (İngiltere), Sheng Kuang WU (Tayvan) ve Erik Kullingsjö (İsveç) oluşan ekip, Macaristan’da 12-17 Mart tarihinde milli sporcuyu teste tabi tuttular. Mental Engelli olduğuna dair karar veren uzmanlardan skandal açıklama şunlara yer verdi:
“Evet sporcunuz engelli ancak, el becerileri çok gelişmiş. Rakibini iyi anlıyor. Maç içerisinde strateji uygulayabiliyor ve değiştirebiliyor. Zihinsel Engelli bir sporcunun yapabileceklerinin çok üstündedir.”

İTİRAZDA BULUNULDU
Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu harekete geçti ve itirazda bulundu. Kararın sporcu lehine sonuçlanmaması halinde ise federasyon konuyu, CAS’a taşıyacak. Ancak sonuç alınmaması halinde ise engelli bir sporcuya yapılan bu davranış haksızlık olarak değerlendirilecek ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidilecek.

AYDIN: “BAŞARIYI HAZMEDEMEYENLERİN ÇİRKİN BİR OYUNU”
Türkiye Özel Sporcular (Zihinsel Engelliler) Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın konuyla ilgili şu açıklamalara yer verdi:
“Paralimpik Spor Branşı olan Masa Tenisi’nde ülkemizi uluslararası alanda temsil eden ve Mart 2014 tarihine kadar sıralamada Dünya 1.’si konumunda bulunan Mental Engellilerde Milli gururumuz Zabit Kürşat Çağlayan, 12-17 Mart 2014 tarihleri arasında Macaristan’ın Eger kentinde yapılan Masa Tenisi Turnuvası’nda mesnetsiz ve ciddiyetten uzak bir anlayışla ITTF-PTT tarafından; ‘Masa Tenisi Mental Engelliler Sınıflandırması altında yarışması uygun değildir’ olarak tespit edilmiştir. Bu karar Dünya 1.si olan sporcumuzun Uluslararası alanda ITTF-PTT ve IPC tarafından organize edilen tüm turnuva, şampiyona, oyun ve en önemlisi Paralimpik Olimpiyatları’na katılamaması anlamına gelmektedir. Bu karar, sporcumuzun ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Mental-Zihinsel Engelliler Masa Tenisi alanında Dünya 1.si olmasını hazmedemeyenlerin en nazik yaklaşımla; çirkin bir oyunudur. ITTF-PTT Sınıflandırma Uzmanları tarafımıza verdikleri ön rapor niteliğindeki pusulada sporcumuzu; Mental-Zihinsel Engelli olarak değerlendirmekte ancak diğer zihinsel engelli sporculara göre daha üstün oyun kurma, strateji değiştirme ve el becerisine sahip olduğunu belirterek sınıflandırmadan ihraç etmişlerdir. Bu kararı veren kişiler herhalde Dünya 1.’si olmayı şans eseri ulaşılacak bir mevki zannetmektedirler. Eğer verdikleri kararda bir ciddiyet ve dayanak varise herhalde bu da ancak şöyle bir açıklamayla olur: ‘Çocukların eline bir top verelim, masanın üzerine atmalarını sağlayalım. Şans eseri sayı alan kazansın, alamayan kaybetsin.’ Bu yaklaşım ne kadar ciddiyetten uzak ise verdikleri kararda o kadar ciddiyetten uzaktır. Ancak gerçekte bu kararı verenlerin niyeti kanaatimizce bu kadar masum değildir. Sporcumuz Zabit Kürşat Çağlayan’ın uluslararası alanda turnuvalara katılmasını engelleyerek, aynı zamanda Olimpiyatlara da katılmasını imkansız hale getirmiş oluyorlar. Bu sayede sporcumuzdan boşalan yere kendi sporcularını ve özellikle Peter Palos isimli Macar sporcuyu geçirmişlerdir.”

“BAŞARININ ANAHTARI ÇOK ÇALIŞMAK”
Birol Aydın, başarının anahtarının çok çalışmak olduğunu hatırlatarak, “Sporcumuz Zabit Kürşat Çağlayan değerli antrenörlerinin de eşsiz sabrı ve azmi ile her gün ortalama 5’er saatlik antrenmanlar yaparak, yılmadan ve usanmadan alnının teriyle hak ederek, Dünya Şampiyonu olmuştur. Bu karar; sporcumuza, ailesine, ona emek veren antrenörlerine, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin imkanlarını sporcumuza ulaştıran federasyonumuza, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve nazarında Aziz Türk Halkına yapılmış büyük bir haksızlık ve hakarettir” dedi.
(İHA)