BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,18
HABER /  DÜNYA

Milli marş değiştirildi büyük tepki var!

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, kadın- erkek eşitliğinin ihlal ettiği gerekçesiyle milli marştaki bir bölümü değiştirdi. Muhafazakarlar karara tepkili.

Abone ol

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, kabinesini kurarken gözettiği kadın-erkek bakan eşitliğine benzer bir uygulamayı, bu kez de ülkenin milli marşı "O Canada" üzerinde yaptı.

İktidardaki Liberal Parti Milletvekili Mauril Belanger tarafından parlamentoya sunulan önerge ile Kanada ulusal marşında yer alan "tüm erkek evlatlarının kalbindeki gerçek vatanseverlik" ifadesi yerini "hepimizin kalbindeki gerçek vatanseverlik" sözüne bıraktı.

BİRLİKTE YENİ ŞEKLİYLE OKUDULAR

Parlamentoya Bill C-210 yasa tasarısı numarası ile gelen değişiklik teklifi, parlamentoda 74 hayır oyuna karşılık 225 evet oyu ile kabul edildi. Oylamaya, önergeyi verdikten sonra ALS hastalığına yakalanan Milletvekili Mauril Belanger tekerlekli sandalye ile geldi. Belanger, tablet bilgisayardan gözleri ile seçtiği harfler aracılığıyla kısa bir selamlama konuşması yaparak oyunu kullandı. Oylamanın ardından milletvekiller topluca yeni ifadenin yer aldığı şekilde ulusal marşı okudu.

MUHAFAZAKARLAR KARŞI

Değişikliğin çok da gerekli olmadığını savunan birçok kişi, ulusal marş gibi bir konuda halka danışılmamasına tepki gösterdi. Sistem gereği Kanada Senatosunda da oylanması gereken değişikliğin, senatonun önümüzdeki çalışma döneminde ele alınacağı öğrenildi. Parlamentoda, Liberallerin yanı sıra muhalefetteki Yeni Demokrat Parti milletvekillerinin de desteğini alan Bil C-210 tasarısının, senatodan rahat geçmesi bekleniyor.

Kanada, tasarının yasal süreci tamamlamasının ardından gelecek yıl kutlanacak 150. kuruluş yıldönümü kutlamalarından itibaren, ulusal marştaki "Tüm erkek evlatlarının kalbindeki gerçek vatanseverlik" ifadesinin yerine "hepimizin kalbindeki gerçek vatanseverlik" sözünün yeraldığı yeni marşı kullanmaya başlayacak.

Bu arada bazı kadın milletvekilleri, marşta yapılacak değişikliğin çok küçük olduğunu, ancak ülkede kadın hakları mücadelesi açısından önemli olduğunu belirtirken, anamuhalefetteki Muhafazakar Parti ise değişikliğe itiraz ediyor.