BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.410,14
HABER /  MEDYA

'Milletvekili aday listelerindeki gariplikler' Koru yazdı

1 Kasım erken seçiminde yarışacak milletvekili adaylarının listeleri YSK'ya teslim edildi. Fehmi Koru, listeleri eleştirerek birtakım gariplikler olduğunu iddia etti.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Erken seçime doğru son büyük adımlardan biri olan milletvekili adayları listelerinin hazırlanması süreci sona erdi, listeler partilerce YSK'ya teslim edildi. Partilerin Meclis’e girmesini istedikleri adayların ilan edilmesiyle gazeteler ve televizyonlarda listeler tartışılmaya başlandı.

Fehmi Koru, Habertürk'teki 'Sistemi gözden geçirmeliyiz' başlıklı bugünkü yazısında, 7 Haziran seçimlerindeki listelerden bu yana köklü bir değişikliğe gidilmediğini, daha fazla oy getirecek isimlerin tercih edilmesi gerektiği halde partilerin, listeye aldıkları isimleri belirlemede sağlıklı ve kabul edilebilir bir eleme usulü izlemediklerini düşündüğünü ifade etti.

"NEDEN O DEĞİL DE, BU..."

Koru, 'listelere göz gezdirildiğinde, değişikliklere rağmen, “Neden o değil de bu?” sorusu yine sorulduğunu, hiçbir ilişkileri olmayan illerde o ilin yerel simalarıyla yarışmaları beklenen adaylar hayli fazla olduğunu' belirterek, "Bazıları bu duruma itiraz ettiği halde, listeyi yapanların, itirazlarını dinlemedikleri anlaşılıyor. Belli ki, listeleri hazırlayanlar, “Adaya değil, partiye oy verilecek” görüşüyle hareket etmişler." sözleriyle eleştiride bulundu.

"LİSTEYE HER GÖZ ATIŞIMDA..."

"Listeye her göz atışımda benim aklıma yeni gariplikler üşüşüyor." diyen Koru, 'garip' bulduğu noktaları şöyle sıraladı:

"Seçmenle seçileni birbirine yakınlaştıracak ve bu sayede hesap sormayı kolaylaştıracak bir sistemin adıdır demokrasi; yukarıdan atamalarla, bir-iki kişinin kalem oynatmasıyla isimleri belirlenmiş bir parlamento yapısı demokrasiye terstir.

Bizde sürekli şikâyet konusu yapılan “lider sultası” garipliği ile çok yanlış biçimde uygulanan “parti disiplini” anlayışının kökeninde milletvekili belirleme sürecinin tuhaflığı yatıyor. Kimin milletvekili olacağı konusunda yapılan yanlış yüzünden, gelişmiş ülkelerdeki demokrasi anlayışından ve uygulamalarından uzağa düşüyoruz.

Gelişmiş ülkelerde ya dar bölge uygulamasıyla ya da kıyasıya mücadeleli geçen önseçim sürecinin eseri listelerle gidilir seçime ve seçmenlerin bu yolla kendilerini temsil edeceğine emin oldukları kişiler için oy kullanmaları sağlanır.

Yanlışlık bir defa yapılır o ülkelerde; liste/ler/e giremeyenler bunun sebebinin kendileri olduğunu bilir...

Bizdeyse, bir önceki seçimde tercih edilen şimdi listede kendini bulamayınca, sebebini bilemiyor.

İyi bir şey değil bu."