BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.308,38
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

MHP ile AK Parti anlaşmak üzere bomba iddia!

MHP ile AK Parti'nin anayasa değişikliği ve partili cumhurbaşkanı düzenlemesi konusunda anlaşmaya vardığı ileri sürüldü. İddianın sahibi CHP'li Özgür Özel'e göre MHP 3-4 bakanlık karşılığında partili cumhurbaşkanına evet diyecek.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Özel, AK Parti ve MHP arasında koalisyon olacağı yönündeki iddialar ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

MHP ve AK Parti'den yapılan en son açıklamaları değerlendiren CHP'li Özel, partili Cumhurbaşkanı ile ilgili anayasa değişikliğinin Meclis'e getirilip referanduma gidilebileceğini söyledi.

Özel, AK Parti ve MHP'nin aralarındaki koalisyonu açıklayacaklarını savunarak şöyle konuştu:

"Partili Cumhurbaşkanı toplam milletvekili sayısının 356 olacak şekilde referanduma götürmeye çalışacaklar. Birbiriyle alakasız gibi ortaya konulan, zamanlaması gerçekten dışarıdan bakıldığında, birbirinden bağımsız düşünüldüğünde, şaşırtıcı ifadeleri bu önümüzdeki yaz Türkiye'nin neleri konuşacağını önümüzdeki yaz siyasetin nelere gebe olduğunu gösteriyor. AKP'den Nurettin Canikli ve Devlet Bahçeli'nin açıklamaları birbirinden bağımsızsa, her iki tarafta vatandaşın aklıyla alay ediyor demektir. Kongre'nin k'sini duyunca küplere binen, Devlet Bahçeli'nin Yargıtay o yazıyı asmadan önce 'Yargıtay'ın verdiği karara saygılı olacağız' açıklaması da Yargıtay'ın nasıl bir karar vereceği veya 15 Mayıs'a kadar karar vermeyeceği konusundaki güvenine işaret ediyor."

MHP ve AK Parti anlaştı mı

PARTİLİ CUMHURBAŞKANINA RAZI OLUYORLAR

Özel şöyle devam etti:

"MHP kendi iç sorunlarını aşmak için tabanına, önüne koyduğu iktidar hedefini gerçekleştiremeyip mahcup olduğu tabanına şimdi kolay yoldan 80 milletvekili ile kurmadığı koalisyonu 40 milletvekili ile kurarak, bir iktidar ortaya koymak ve kendi iç karışıklığından kurtulmak istiyor. 3-4 bakanlık için AKP'li Cumhurbaşkanı'na 'evet' demek üzereler. 3-4 MHP'li Bakanla 'biz iktidar olduk, parti içinde başka bir iktidar arayışına ihtiyaç yok' demek için AKP'li Cumhurbaşkanı'na razı oluyorlar. Şimdi 3-4 Bakanlık ve parti içi bir mücadele uğruna bir sistemi değişikliğine, Türkiye Cumhuriyeti'nin genleriyle oynanmasına ve söz verdikleri halde karşı oldukları Başkanlık sistemine sadece bir ambalaj değişikliği ile Başkanlık sistemine doğru önemli bir adımı AKP ile birlikte omuz omuza atma çabasına en büyük tepkinin MHP seçmenleri tarafından verilmesi gerektiğini değerlendiriyoruz."

"CUMHURİYETE VE CUMHURİYET DEĞERLERİNE İHANET OLARAK GÖRÜYORUZ"

'Partili cumhurbaşkanı'na karşı CHP'nin tavrının' ne olacağı yönündeki bir soruya ise CHP'li Özel, şu yanıtı verdi:

"Taraflı bir Cumhurbaşkanı, 317 AKP'li milletvekili, AKP 27 bakan, 1 Başbakan yetmiyor, partiyle bağı kopmuş olan bir kişi AKP'li olmasına gerek var. Böyle bir şey olabilir mi? Başkanlık sistemini halka dayatırız, yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Cumhuriyete ve Cumhuriyet değerlerine ihanet olarak görüyoruz."

MHP'DEN ÖZEL'E JET YALANLAMA 

Özgür Özel'in iddialarına MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay'dan yanıt geldi. Akçay, "Abesle iştigal olur bunu değerlendirmeleri. Affedersiniz ağzı olan konuşuyor" dedi.

Akçay şunları söyledi:

"AKP yöneticilerine tavsiyem artık kuvvetler ayrılığına inansınlar. Cumhurbaşkanı, Başbakan anayasa ile uyumlu olacak. Herkes görev ve yetkisini yerine getirecek. Bizce gerek yok. Adına Partili Cumhurbaşkanı demişler üye olmakla yetinmeyecek hükumeti belirleyecek, kuvvetler ayrılığı sisteminde denge makamındaysa tarafsız olmayacak. Yetkileri verin sorumluluk üstlenmem diyorsunuz. Bunun adı diktatörlüktür.

3-4 BAKANLIK KARŞIĞI ANLAŞMA İDDİASI

Abesle iştigal olur değerlendirmeleri bunu. Affedersiniz ağzı olan konuşuyor. AKP görüşlerini netleştirsin biz daha ayrıntılı görüşlerimiz ifade ederiz. MHP hem parti programında hem açıklamalarda anayasa sistem rejimi ile ilgili görüşlerimizi ifade etmişiz. Biz güçlendirilmiş parlamenter sistemden, devletin en tepesinde tarafsız makamın yönetmesinden yanayız."