BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

'MHP artık gizli AK Parti oldu!'

Taraf'a konuşan Sabah yazarı ve siyaset bilimci Hasan Bülent Kahraman, MHP'nin gizli AK Parti olduğunu söyledi...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Taraf gazetesinden Neşe Düzel'e konuşan ünlü siyaset bilimci Hasan Bülent Kahraman günün en çok konuşulan isimleri arasında yer aldı. Türkiye'nin siyasi iklimi ve  AKP iktidarının son dönemini yorumlayan Kahraman AKP-CHP-MHP üçgeninde şekillenen Türk siyasi haritasını yorumladı.

MHP GİZLİ AKP OLDUĞUNA GÖRE TOPLUMUN YÜZDE 70'İ AYNI KUTUPTA

Dolaşımdaki "kutuplaşma" kavramını red eden Hasan Bülent Kahraman Türkiye'nin tek kutuplu bir toplum yapsına kaydığını söyledi. AKP ve MHP'yi eşitleyen Kahraman toplumun yüzde 70'inin aslında tek bir partiyi tuttuğunu vurguladı. "Yüzde 70’i tek partiyi tutan bir toplumun politik olduğu söylenemez artık." diyen Kahraman, "Bu toplumun güçlü bir muhalefet partisine bu yüzden büyük ihtiyacı var" diye devam etti.

Kahraman "Herkes Türkiye kutuplaşıyor derken, Türkiye tek kutuplu bir toplum mu oluyor sizce?" sorusunu şöyle yanıtladı:

Evet. AK Parti yüzde 50 oy alıyor. Gizli AK Parti olan MHP de yüzde 20 oy alıyor. Yani toplumun yüzde 70’i tek bir partinin etrafında toplanıyor. O parti istediği kadar politik bir parti olsun, yüzde 70’i tek partiyi tutan bir toplumun politik olduğu söylenemez artık. Çünkü o toplum, ne yaparsanız yapın politika üretmiyor demektir. Bu toplumun güçlü bir muhalefet partisine bu yüzden büyük ihtiyacı var. Bu muhalefetin soldan gelmesi de çok önemli. Ama Kılıçdaroğlu, nasıl bir sol politikayla ortaya çıkacağını bilmiyor. Sağ muhafazakâr bir parti olan CHP’ye karşı AK Parti, “popülist temelli bir sol hareket” olarak varlığını sürdürüyor.

AK PARTİ MUHAFAZAKAR MI DEĞİL Mİ? 

Ama AK Parti kendini muhafazakâr diye tanımlıyor. Muhafazakâr değil mi?

Türkiye’de muhafazakârlık kültürel ve dinsel temelli bir şeydir. Toplumun İslam’la ilişkisini kopartmadığınız, onu ifade etmesine imkân verdiğiniz zaman, toplumdaki dindar insanlar aynı zamanda muhafazakâr kabul ediliyorlar. Yoksa bu kadar yukarı doğru hareket eden bir toplumun kendisi “gerçek muhafazakârlığı” kabul etmiyor. AK Parti popülist temelli bir sol hareket olarak halktan yüzde 50 oy alıyor. Ders kitaplarının öğrencilere bedava verilmesinden kadınlara maaş bağlanmasına kadar pek çok yeni dağıtım politikası üretiyor. Yoksullara sınıf atlatıyor, onları zenginleştirmeye, eşitlemeye çalışıyor. Göçer kitlelerin gelecek umudunu canlı tutuyor. Ülkeyi kalkındırmaya ve modernleştirmeye çabalıyor.

AK PARTİ'NİN EN ZAYIF YANI ÖZGÜRLÜK 

Solun en önemli yanı bireyi ve toplumu özgürleştirmek değil midir? Özgürlük boyutu olmayan bir hareket sol olabilir mi?

AK Parti’nin en zayıf yanı özgürlük zaten. Türkiye’de yakaladığı bu momentum ona öyle büyük güç kazandırıyor ki, “işin özgürlük kısmıyla uğraşmasak da olur” deniyor. Türkiye’de siyasal yapıyı demokratikleştirecek çok önemli makro hamleler yapmasına rağmen, bireyi ilgilendiren mikro demokrasileri önemsemeyen bir hareket bu.

Röportajın tamamı için buraya tıklayın...