BIST 9.882
DOLAR 32,46
EURO 34,84
ALTIN 2.447,50
HABER /  DÜNYA

Mesut Barzani'ye büyük şok! Darbe mi olacak?

IRAK 'ta bağımsızlık referandumu için son dakika gelişmeler yaşanıyor. Irak meclisi "bağımsızlık referandumunu" reddetti. İbadi ise gerekli önlemlerin alınması için yetki verdi. Kuzey Irak'taki Kürt yönetimine askeri müdahale seçeneği masada.

Abone ol

Irak meclisi, yaptığı oylamada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de gerçekleştireceği "bağımsızlık referandumunu" reddetti.

Irak Parlamentosu, Kürt yönetiminin referandum kararını reddetti. 328 sandalyeli mecliste yapılan oturuma 168 milletvekili katıldı.

KÜRT PARLAMENTERLER OTURUMU BOYKOT ETTİ

Parlamentoda bugün yapılan oturumda 80 parlamenterin imzasıyla gündeme gelen konu oylamaya sunuldu. Oylamada ‘ret’ kararı çıkınca Kürt parlamenterler ise oturumu boykot etti.

ASKERİ MÜDAHALE MASADA

Irak Başbakanı İbadi, gerekli önlemlerin alınması için yetkilendirdi.Bu yetkiyle Kuzey Irak'taki Kürt yönetimine askeri müdahale seçeneği masa olabilecek.

BARZANİ İNADINDAN VAZGEÇMİYOR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, dün Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Jan Kubis'i Erbil'deki başkanlık konutunda kabul etti. Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada, ikilinin görüşmede 25 Eylül'de yapılacak bağımsızlık referandumunu ele aldıkları belirtildi.

KARAR VERİLEN TARİHTE YAPILACAK

Mesud Barzani'den her satırı olay açıklama: Savaşırız

Açıklamada, Barzani'nin Kubis'e referandum kararının IKBY halkı tarafından verildiğini hatırlattığı, doğal ve yasal bir hak olarak üzerinde karar verilen tarihte referandumun yapılacağını yinelediği ifade edildi.
Barzani'nin ayrıca "IKBY ve bölgede, istikrarı, birlikte yaşamı korumaya" devam edeceklerini vurguladığı kaydedildi.

REFERANDUM 25 EYLÜL'DE

Kubis'in de BM'nin referandum ve Bağdat-Erbil arasındaki diyaloğa ilişkin görüş ve önerilerini Barzani'ye ilettiği aktarıldı. IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, uzun süredir tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül 2017'de yapılacağını ilan etmişti.

IRAK BAŞBAKANI: SONUCU TANIMAYACAĞIZ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ise Barzani'nin referandum ilanından sonra yaptığı açıklamada "bunun anayasaya aykırı olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını" söylemişti.

DİYALA MECLİS ÜYESİ : SELAMETLE GEÇMEZ

 Diyala'ya bağlı Türkmen, Kürt ve Arapların yaşadığı Mendeli'de gösteri düzenleyen Türkmen ve Arap vatandaşlar, geçen hafta belediye binasındaki IKBY bayrağını indirerek, yerine Irak bayrağını asmıştı.

Irak'ın doğusundaki Diyala İli Meclis üyesi Sacid Anbagi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de kentte yapacağı referandumun "selametle geçmeyeceği" uyarısında bulundu.

Anbagi, "IKBY Başkanlık süresi dolmuş Mesut Barzani ve partisi, bağımsızlık referandumunu Diyala ve Peşmerge'nin kontrol ettiği diğer bölgelere zor ve baskıyla empoze etmeye çalışıyor." dedi.

Mesud Barzani Kuzey Irak ile birlikte Kerkük'ü de merkezden koparıp oldu bitti ile sınırlarına katmak istiyor. Referandumda Kerkük halkı Bağdat yönetiminden ayrılık Kuzey Irak'a dahil olmayı oylayacak deniyor. Oysa Kerkük konumu tartışmalı olan bölgede yer alıyor. Resmi rakamlara göre Kerkük’te 900 bin seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin 200 bini halen IŞİD’in kontrolünde olan bölgelerde yaşıyor. Kerkük'ün nüfusu içinde Araplar ve Türkmenler çoğunlukta bulunuyordu. Ancak Peşmerge Kerkük'e IŞİD bahanesi ile yerleştikten sonra kente çok sayıda Kürt seçmen taşındı. Haliyle referandumun sonucu baştan şaibeli.