BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Merkez'in faiz kararı için kim ne dedi?

Merkez Bankası politika faizini ve alt bandı sabit tutup, faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirime gitti. Peki kim ne dedi?

Abone ol

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, '''MB'nin finansal istikrar vurgusunda referans olarak politika faizi ve gecelik borçlanma faizinde 'ölçülü' bir indirimin gerekli görülmesi halinde yapılabileceği belirtmesi üst bantta indirimlerin sonuna gelmiş olabileceğimizi düşündürtüyor'' dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısını AA muhabirine değerlendiren Dağdeviren, Merkez Bankası'nın bugünkü kararıyla minimumda bekleneni yaptığını, kısa vadeli faizlerdeki indirim beklentilerini ise koşullu olarak desteklediğini kaydetti.

Dağdeviren, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Buradaki koşul 'finansal istikrar' olarak belirtilirken aslında bunun TL'nin seyri ve kısa vadeli kaynakların kredi büyümesi kanalıyla yaratabileceği riskler olduğunu temel olarak biliyoruz. Burada kredi büyümesi konusunda kısa vadeli kaynak girişini caydırıcı önlemlerin dışında zorunlu karşılık, regülasyonlar, vergiler vesaire kanalıyla da makro ihtiyati tedbirler kullanılması mümkün. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde özellikle faizlerin seyrine ilişkin olarak TL'nin reel değeri daha yakından izlenmeye devam edecektir.''

''Gecelik borç verme faiz oranının düşürülmesi her ne kadar son dönemde özellikle mevduat ve kredi faizlerindeki düşüşü destekleyecek olsa da, düşüşün hızlanmasına yönelik bir sinyal geldiğini henüz söyleyemeyiz'' değerlendirmesinde bulunan Dağdeviren, özellikle Merkez Bankası'nın Türkiye'ye yönelik artan risk iştahına karşın küresel ekonomiye dair belirsizlikler nedeniyle ''para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağını'' belirtmesinin söz konusu düşüşü kısa vadede sınırlandıracağını belirtti.

 Dağdeviren, ''MB'nin finansal istikrar vurgusunda referans olarak politika faizi ve gecelik borçlanma faizinde 'ölçülü' bir indirimin gerekli görülmesi halinde yapılabileceği belirtmesi ise üst bantta indirimlerin sonuna gelmiş olabileceğimizi düşündürtüyor.''

GECELİK BORÇLANMA FAİZİNDE İNDİRİME GİTME İHTİMALİ SÜRÜYOR

Şeker Yatırım Ekonomisti İbrahim Aksoy, Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulunun (PPK) Aralık toplantısında gecelik borçlanma faizinde indirime gitme ihtimalinin sürdüğünü belirtti.

PPK kararı sonrasında AA muhabirine değerlendirmede bulunan Aksoy, MB Başkanı Erdem Başçı'nın geçen hafta başında dövize yaptığı sözlü müdahalenin ardından TL'nin değer kaybettiğini hatırlattı.

Aksoy, ''TL'nin rekabet gücünün korunması için MB tarafından arzulanan bu gelişmenin gecelik borç verme veya politika faizinde indirimi ertelediğini düşünüyoruz'' dedi.

Karar ve açıklamayı TL'nin değeri için olumlu bulduğunu ifade eden Aksoy, şunları kaydetti:

''Tahvil piyasasında özellikle kısa vadeli kağıtlar için olumsuz olarak değerlendiriyoruz. TL'nin yeniden değer kazanma sürecine girmesi ile birlikte Kurul'un Aralık toplantısında gecelik borçlanma faizinde indirime gitme ihtimalinin sürdüğü görülüyor. Bununla birlikte TL'nin nominal olarak döviz sepeti karşısında 2,05 seviyelerinde kalması Aralık ayında da gecelik borç verme ya da politika faizinin korunması ihtimalini artıracaktır.''

DÜŞÜK FAİZ ORTAMI DEVAM EDECEK

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, ''Fitch'in kararının sermaye akımlarını hızlandırma, bu anlamda da finansal istikrarı zedeleme riski taşıdığından Kurul'u hem büyümeyi desteklemek hem de sermaye akımlarını törpülemek adına önümüzdeki dönemde de düşük faiz ortamına devam edeceğini düşünüyoruz'' dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı değerlendirmede bulunan Girgin, Merkez Bankası PPK'nın beklentileri dahilinde politika faizini ve alt bandı sabit tutarken faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirime gittiğini belirterek, ''Açıklamanın ayrıntılarına bakıldığında Kurul'un iç taleple ilgili ılımlı toparlanmanın devamı ve bu anlamda enflasyonu destekleyen görünümün korunmasını beklediğini görüyoruz'' dedi.

Enflasyon tarafında ise daha önce Ankara'da yatırımcılar toplantısında da belirttiği üzere yıl sonu enflasyon tahmini olan yüzde 7,4'ün altında kalabileceğinin belirtildiğini hatırlatan Girgin, ''Açıklamayı bir önceki açıklamadan ayıran en önemli nokta finansal istikrarı desteklemek adına politika faiz oranınında ve gecelik borçlanma faizinde bir indirime gidilebileceğinden bahsedilmiş olmasıdır'' ifadelerini kullandı.

Girgin, şunları kaydetti:

''Biz Fitch'in Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmadan önce yaptığımız değerlendirmelerde de özellikle büyümeyi desteklemek adına Kurul'un politika faizinde bir indirime gidebileceğini öngörmüştük. Fitch'in kararının sermaye akımlarını hızlandırma bu anlamda da finansal istikrarı zedeleme riski taşıdığından Kurul'u hem büyümeyi desteklemek hem de sermaye akımlarını törpülemek adına önümüzdeki dönemde de düşük faiz ortamına devam edeceğini düşünüyoruz.''

İNDİRİM SİNYALİ VERİLDİ

Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Türk, PPK kararlarında dikkati çeken en önemli notun, Merkez Bankası'nın gerekli görülmesi halinde politika faizinde ve koridorun alt bandında indirime gidebileceğinin sinyalini vermesi olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarını değerlendiren Türk, Merkez Bankası'nın yüzde 5,75 olan politika faizinde ve faiz koridorunun yüzde 5'teki alt bandında değişikliğe gitmediğini, koridorun yüzde 9,50'deki üst bandında 50 baz puan indirime gittiğini belirtti.

Piyasada koridorun üst bandında bir indirime kesin gözüyle bakıldığını bu nedenle de karar sonrası döviz sepetinde 2,0480 TL'ye kadar geri çekilme yaşandığını belirten Türk, şunları kaydetti:

''24 Eylül 2014 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6,31 ile günün en yüksek seviyesini gördü. Karar öncesi gösterge faiz günün en düşük seviyesi olan yüzde 6,19'a kadar gerilemişti.

PPK kararlarında dikkati çeken belki de en önemli not, Merkez Bankası'nın gerekli görülmesi halinde politika faizinde ve koridorun alt bandında indirime gidebileceğinin sinyalini vermesiydi. Başkan Başçı'nın 12 Kasım'daki açıklamaları ve bugünkü karar sonrası aralık ayı PPK toplantısında faizde 'ölçülü indirim'in gelme olasılığının arttığını düşünüyoruz.''