BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,59
ALTIN 2.415,95
HABER /  EKONOMİ

Merkez'in 2013 enflasyon hedefi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2013 yılı enflasyon hedeflerini açıkladı.

Abone ol

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, gelecek sene enflasyonun yüzde 5 olması için uğraşacaklarını vurguladı.

Başçı, “Enflasyonun seneye yüzde 5’e yakın olması için gayret edeceğiz. Bu kadar söylüyorum. Bu mesaj üzerine herkes kendi hesabını yapsın. Ücretlerle ilgili konularda genelde nötr davranıyoruz. Ancak enflasyon hedefi bizim için belirleyici olacak.” diye konuştu.

TCMB Konferans Salonu'nda '2013 Yılında Para ve Kur Politikası' konulu basın toplantısı düzenleyen Erdem Başçı, 2012 sonunda kredilerin yüzde 14 büyümesi hedeflendiğini belirterek, bu hedefin yüzde 15’i bulacağını kaydetti. Başçı, yüzde 5 olarak belirlenen enflasyonun ise yüzde 6,5’a yakın gerçekleşeceğini bildirdi.

ULUSLAR ARASI KURULUŞLAR YENİ POLİTİKALAR PEŞİNDE

Toplantıda güncel konulara da değinen Başçı, Uluslararası Para Fonu (IMF)’nun ‘Esnek Para Politikası’nı benimsediğini, daha önce IMF’nin asla böyle bir şey söylemediğini dile getirdi. TCMB Başkanı, “IMF esnek para politikasını benimsemiş bir durumda. Bu sebeple sermaye akımları yapılabilir diyor. Uluslararası kuruluşlar farlı politikalar peşinde.” ifadelerini kullandı. 2013 yılında büyümenin hem ihracatla hem de iç taleple olacağını belirten Erdem Başçı, ihracatın artması halinde iç talebi artıracaklarını, bu şekilde cari açığı önleyeceklerini ifade etti.

TL’NİN DEĞERLENMEMESİ İÇİN FAİZ İNDİRDİK

Yılın son çeyreğinde ciddi bir ekonomik büyüme görüleceğini vurgulayan Başçı, “Ekim’de küçülmenin dibini gördük. Kasım ayında ciddi bir büyüme oranıyla karşılaşacağız. Faiz indirimimiz Kasım ayında artan portföy değerleriyle ilgili. Faiz indirimine gittik, çünkü TL’nin aşırı değerlenmemesi için.” dedi.

KARA LİSTE MERKEZ BANKASI'NDAN KALKIYOR

Sanayi ve ticaret odalarını gezerek, onların taleplerini değerlendirdiklerini söyleyen Merkez Bankası Başkanı, “Özel sektörün bazı talepleri var. Kişilerin kredi geçmişini görmek istiyorlar. Bu gelecek yıl devreye girecek. Kişi kendi rızasıyla karşı tarafa kredi geçmişini gösterebilecek. Kara liste kalkıyor Merkez Bankası’ndan, İstanbul’da Bankalar Birliği’ne gidiyor.” açıklamasında bulundu.

Erdem Başçı, Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalarla ilgili en çok ‘Rezerv Opsiyonu Mekanizması’ ve ‘Kaldıraca Dayalı Zorunlu Karşılıklar’ politikalarının başarılı olduğunu kaydetti. Rezerv Opsiyonu Mekanizması'nın döviz oynaklığını, Kaldıraca Dayalı Zorunlu Karşılıklar'ın ise kredilerdeki ani iniş çıkışları önlediğini ve bu iki politikanın çok başarılı olduğunu kaydetti.