BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Merkez'e istifa çağrısı! Görev tanımı değişecek mi?

Merkez Bankası'yla ilgili hükümet kanadından en son açıklama Kalkınma Bakanı Yılmaz'dan geldi. Hürriyet yazarı Erdal Sağlam ise Başçı'ya 'istifa çağrısı' yaptı.

Abone ol

Merkez Bankası'nın salı günü politika faizinde yaptığı yarım puanlık indirim hükümet ve Cumhurbaşkanlığı tarafından yetersiz bulundu. 

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Merkez Bankası verilen mesajdan nasibini almış değil" diyerek eleştirilerin dozunu arttırmıştı, akıllara Merkez Bankası yasasında değişiklik olacak mı sorularını getirmişti.

Bugün ise akıllardaki sorulara yanıt Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'dan geldi. 

NTV canlı yayınına katılan Yılmaz, "Merkez Bankası görev tanımında bir değişiklik yapılacak mı?" sorusuna 'Bildiğim kadarıyla bir çalışma yok' yanıtı verdi ve şu açıklamalarda bulundu:

"Merkez Bankası'nın görev tanımında değişiklik yapılmasına dair bildiğim kadarıyla bir değişiklik çalışması yok; bu yönde bir çalışma Bakanlar Kurulu gündemine gelmedi."

kalkinma-bakani-cevdet-yilmaz.jpg

YARIM PUAN YETERLİ DEĞİL

Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indirim kararını değerlendiren Yılmaz şunları söyledi:

"Biz iktidara geldiğimiz yılda faiz oranları yüzde 60'ın üzerindeydi enflasyon yüzde 30'lar civarındaydı. Geçen sürede bunların ikisi de tek haneli rakamlara inmiş durumda. Ama biz yeterli bulmuyoruz daha aşağı insin diyoruz. 10 yıl önce faizleri daha çok bütçe açısından tartışıyorduk. Ağırlıklı olarak bankalar kamuyu finanse ediyordu o tarihlerde ve kamu ciddi bir faiz baskısı altındaydı. Şimdi geldiğimiz noktada kamu dengelerimiz sağlam, faizin bütçemizdeki payı düşmüş durumda. Ancak faizi bütçe açısından değil artık toplam ekonomi özellikle yatırımlar açısından tartışıyoruz. Türkiye'nin son bir iki yıllık büyüme performansına baktığımız zaman yatırımların henüz arzu ettiğimiz oranda gerçekleşmediğini görüyoruz. Bu da maliyetlerle ilgili faizle ilgili. Daha iyi bir yatırım ortamı anlamından faizlerin daha aşağı inmesi gerektiğini düşünüyoruz. Merkez bankasının adımı bu yönde bir adım ama daha ileriye de gitmesi gerektiğini düşünüyoruz."

MERKEZ BANKASI BAŞKANI İSTİFA ETMELİ!
Merkez Bankası'na yönelik siyasilerin eleştirilerini bugünkü köşe yazısında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya 'istifa et' çağrısı yaptı.

"Merkez yönetimi neden istifa etmeli?" başlıklı yazısında Sağlam şu gerekçeleri saydı:

"Başkan Erdem Başçı'nın göreve devam edip etmemeyi, ciddi olarak değerlendirme zamanı geldi.
...
İstifa etmezse, görev süresi bitene kadar görevden alınamaz ama artık "istifa ile ayrılma" zamanı gelmiş olabilir. Cumhurbaşkanı çıkıp sürekli fırça atıyorsa, Başbakan yardımcılarından biri "Hükümet politikası ile Merkez Bankası'nın politikaları artık uymuyor" diyorsa, Cumhurbaşkanı'nın ekonomi danışmanı çıkıp "Cesaretin yoksa bu işi bırak" çağrısı yapabiliyorsa, artık bir karar almak zamanı gelmiş demektir. Bu kararın çok zor olduğunu biliyorum."