BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Merkezden IMFye tokat

Bir tuhaf tartışma. Kurtulmak için on takla attığımız para fonu, şimdi umut kapısı oldu. Peki taraflar ne diyor?

Abone ol İNTERNETHABER- IMF ile anlaşmayan hükümet 'kötü' oldu. IMF'den yaka silkmeye çalışan Erdoğan'a büyük patronlar tepki gösterdi. TÜSİAD'ın topun ağzına koyduğu hükümete Merkez Bankası destek çıktı. 

Piyasa yorumcuları dolarda likitide sorunu olduğu konusunda hemfikir. Ancak IMF konusunda Erdoğan'ın sözleriyle paralellik taşıyor.

Tartışmanın kaynağı da Türkiye'nin krizden ne kadar etkilendiğinde yatıyor. Daha doğrusu yeni bir anlaşma Türkiye'nin menfaatlerine ne derece uyar?

BÜYÜK PATRONLARIN IMF ISRARI

İşte ayrılık burada çıkıyor. Büyük patronlara göre IMF ile hemen anlaşılmalı. Hatta çok geç kalındığını söylüyorlar. TÜSİAD'a göre atılacak IMF bir çıpa vazifesi görürür ve piyasalara güven verir. .

Oysa Erdoğan TÜSİAD kadar aceleci değil. Erdoğan sorgusuz sualsiz bir IMF ile anlaşmaya karşı. Dün Ankara'da ilçe kongresinde verdiği net mesajlar verdi:

ÖNCE TÜRKİYE'NİN MENFAATİ

"Eğer benim menfaatlerim yerine gelirse oturur anlaşmamızı yaparız. Yoksa bugüne kadar IMF'ye karşı olmayan bir iktidar şimdi niye karşı olsun? Ama böyle bir kriz ortamında IMF'nin isteklerine boyun eğerek yarınımızı karanlığa sokamayız. Ama yok, (Böyle bir fırsatı bulduk, hemen ne yapalım? Ümüğünü sıkalım). Kusura bakmayın. Bedeli ne olursa olsun buna da fırsat vermeyiz."

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar:


Tartışmalara piyasa uzmanları da katıldı. Salar'ın açıklaması Durmuş Yılmaz'ın belirttiği dolar likitidesi sorunu ile örtüşüyor. IMF konusunda ise Erdoğan'ın açıklamalarıyla örtüşüyor:

"En temel sorun dövizde satış tarafında likidite eksikliğinin olması. Yerli yatırımcı sattı, bu satış fiyatlarda bir miktar dengeleme yaptı. Bu noktada düzenleyici kuruluşların devreye girmesi gerekir. Merkez Bankası rezervlerinin piyasası desteklemesi gerekiyor. Akla gelen ilk seçenek IMF olarak gözüküyor. Bu seçeneği göz ardı etmemek gerekiyor. Ancak burada Türkiye'nin çıkarlarını da korumak gerekiyor"



Bu ilginç IMF tartışmasına Merkez Bankası da katıldı. Ancak bu haber IMF ile anlaşın" diyen kesimi üzecek türden. Tartışmaya katılan paranın patronu Erdoğan'dan yana taraf oldu. Yılmaz'a göre "Şu aşamada IMF'nin parasına ihtiyaç yok"

SORUN DOLAR LİKİTİDESİ

Türk Lirası tanıtım toplantısı için KKTC'de bulunan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, gazetecilerin, IMF ile görüşmelere ilişkin sorusu üzerine, "Şu anda ciddi bir dolar likiditesi sorunu yaşıyoruz. Bu sorunun aşılabilmesi için birtakım tedbirlerin alınması mutlaka gerekli.

IMF'NİN PARASINA İHTİYAÇ YOK

Bu aşamada, Türkiye Cumhuriyeti olarak IMF'nin parasına ihtiyacımız yok ancak, önümüzdeki dönemde neyle karşılaşacağımız konusunda belirsizlikler var, o nedenle herhangi bir şekilde uluslararası piyasalara güven verebilmek açısından birtakım düzenlemelerin yapılmasında biz fayda görüyoruz ama sonuç itibariyle bu, siyasi bir karardır. Hükümetin takdirindedir" dedi.

BAŞKANDAN DOLAR UYARILARI

''Hiçbir Merkez Bankası Başkanı, Merkez Bankası, doların seviyesiyle ilgili olarak fikir beyan etmez. Zaten adı üstünde dalgalı kur rejimi. Bunu biz belirlemiyoruz, piyasa belirliyor. Dolayısıyla yaşanmakta olan mali çalkantının derinleşmesi, boyutu, alacağı yön, döviz piyasaları üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde kur inebilir de çıkabilir de ama bunu belirleyecek olan yaşanmakta olan mali krizin alacağı şekildir.''

Durmuş Yılmaz, vatandaşlara şu uyarıda bulundu:

''Bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz, her zaman, Türk Lirası ile işlem yapın, tasarruflarınızı, yatırımlarınızı ve muamelelerinizi Türk lirası ile yapın. Mümkün olduğu kadar, döviz geliriniz yoksa, döviz borçlanmayın. Aynı tavsiyeyi yapmaya devam ediyoruz. Döviz geliri olmayanlar dövizle işlem yapmasınlar, Türk Lirası'yla işlem yapsınlar.