BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,70
ALTIN 2.405,74
HABER /  GÜNCEL

Merkez Bankası'ndan yeni enflasyon hedefi

Merkez Bankası Başkkanı Erdem Başçı, enflasyon hedefini yüzde 5 olarak açıkladı...

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyonu yüzde 5 hedefine düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu amaçla gereken miktarda ve gereken süre boyunca parasal sıkılaştırma yapılacak. Ancak bunu yaparken bankacılık sektörüne hasar vermeyeceğiz. Bankalara zarar vermeden gerektiği kadar parasal sıkılaştırma imkanımız var" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon açısından, parasal tarafta sıkılaştırmaya devam edeceklerini belirterek, "Bu parasal sıkılaştırma, fiyat istikrarı için gerektiği kadar yapılacak. 'Gerektiği kadar' ne demek? Enflasyonu yüzde 5 hedefine indirene kadar demek. Gereken miktarda ve gereken süre boyunca parasal sıkılaştırma yapılacak. Yani Merkez Bankası enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacak. Bunu yaparken de bankacılık sektörüne hasar vermeyecek. İkisini aynı anda yerine getireceğiz. Böyle bir imkana sahibiz. Çünkü iki boyutta politika yapıyoruz. Böyle bir avantajımız var. Şartlar değiştiğinde politika araçlarımızı farklı şekilde kullanıyoruz" dedi.

TEDBİRLER GEVŞETİLDİ

Başçı, İstanbul Altın ve Mücevher Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Yakın dönemdeki gelişmeleri 2011 yılı Ağustos ayı öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılması mümkün. 2011 Ağustos öncesinde gelişmekte olan ülkelerde durum iyiydi, gelişmiş ülkelerde toparlanma biraz yavaş kaldı. Bol miktarda para basıldı, bu paralar da gelişmekte olan ülkelere aktı. Türkiye bu süreçte sadece parasal sıkılaştırma değil, makro ihtiyati tedbirlerle de sıkılaştırma yaptı. Zorunlu karşılık artışları yoluyla Merkez Bankası'nın fonlamasına sektörün duyduğu ihtiyacı artırdı. Ağustostan sonra ne oldu Avrupa'da? Çok derin bir kamu borcu krizi ve bunun Avrupa bankacılık sistemine yansımaları ortaya çıktı. Türkiye hemen buna hızlı bir şekilde uyum sağladı. Sınırlı oranda zorunlu karşılık indirimleri ile Merkez Bankası'ndan bankaların fonlama ihtiyacında bir azalışa gidildi. Merkez Bankası zorunlu karşılıklara tanınan opsiyonlar sayesinde Merkez Bankası'ndan sektörün fonlama ihtiyacını yine azalttı. Fakat bununla birlikte ağustostan sonra parasal sıkılaştırmaya gitti. Bu kombinasyon, mevcut ortamda doğru kombinasyon."

KONTROLLÜ SIKILAŞTIRMA

Avrupa'daki iyileşme emareleriyle yurtdışından daha kolay borçlanma imkanının oluştuğunu kaydeden Başçı, şöyle devam etti:

"Böyle bir durumda önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın ne yapacağına ilişkin geçen haftalarda ilk sinyalleri verdik. Zorunlu karşılıklara tanınan opsiyonlara ilişkin ince ayar niteliğinde kararlar ile yine Merkez Bankası'ndan sektörün fonlanma ihtiyacında bir azalış sağlanacak. Demek ki aynı çizgide devam ediyoruz. Makro ihtiyati alanda teşvik vermeyi sürdürüyoruz. Fakat kontrollü parasal sıkılaştırmaya da devam edeceğiz. Kontrollü parasal sıkılaştırmayı, zaman zaman ek parasal sıkılaştırma yapmak şeklinde tanımlıyoruz. Bunun güçlü, etkili ve geçici olacağını söylüyoruz. Bu sektörün Merkez Bankası'na olan bağımlılığını da azaltıyor, diğer taraftan da sıkılaştırmanın sınırının ne kadar güçlü olacağını bir yerde faiz koridoruyla belirlemiş oluyoruz."