BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.430,58
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan sıkı duruş açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya: "Enflasyon dinamiklerinde ikna edici iyileşme gözleninceye kadar sıkı duruşu koruyacağız."

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ülke ekonomisine dair önemli açıklamalar yaptı. Çetinkaya, fiyat istikrarına yönelik kararlı duruşun mevcut şartlarda dengeli büyümeyi desteklediğini belirterek, fiyatlamalara dair öngörülebilirliğin artmasının fonlama koşullarını iyileştirip vadeleri daha da uzatarak ekonominin sağlıklı bir patikada ilerlemesine katkıda bulunacağını vurguladı. 

Güçlü fiyat istikrarı odağının öngörülebilirliği artırarak finansal istikrarı desteklediği değerlendirmesinde bulunan Çetinkaya, "Dönemsel şartlar dikkate alınarak, finansal istikrara katkı sağlayacak yönde likidite adımları atılabilir. Bu araçların ve atılan adımların doğrudan para politikası duruşuna dair bir sinyal içeriği bulunmuyor. Cari dengedeki iyileşmenin yapısal alanlardaki tedbirlerle desteklenmesi uzun dönemde dengeli büyüme ve fiyat istikrarına katkıda bulunacaktır.” diye konuştu.

KÜRESEL YAVAŞLAMA
Küresel piyasalardaki yavaşlamanın risk iştahını sınırlayabileceğini belirten Çetinkaya asıl kritik hususun dış şoklara karşı dayanıklılığın artırılması olduğunu vurguladı. Çetinkaya bu süreçte  Merkez Bankası olarak verebilecekleri en önemli katkının fiyat istikrarı odağını korumak olduğunu söyledi.

ENFLASYONDA KALICI İYİLEŞME GÖRÜLMELİ
Yükselen enflasyona da değinen Çetinkaya, şu ifadeleri kullandı: "Ana eğilime dair göstergelerde ve fiyatlama davranışlarında kalıcı bir iyileşme görülmesi önemli. Burada bir defaya mahsus bir baz etkisini veya göreli fiyatlarda değişime yol açan dışsal bir maliyet unsurunu kastetmiyoruz. Birçok farklı trend göstergesinde ve fiyatlama davranışlarında eş zamanlı iyileşmeler olması gerekiyor.

Bu çerçevede, ileriye dönük bir perspektifle fiyatlama davranışlarına ve beklenti oluşumuna dair mikro verileri yakından izliyoruz. Enflasyonda kısa zamanda güçlü iyileşme sağlanması beklentilerin ve fiyatlama davranışlarının düzelmesi açısından kritik önem taşımakta. Para politikası çerçevesi ve adımlarının bu yöndeki kararlılıkla şekillenmesi beklentiler kanalıyla dezenflasyon sürecine katkı verecektir”

DARALMA KONJOKTÜREL
Ekonomideki daralmayı döneme özgü konjonktürel gelişmelerin yansıması olarak tanımlayan Çetinkaya, kısa vadede koordineli politikaların devamıyla dengelenme sürecinin iyi yönetilmesi, sonrasında ise kalıcı iyileştirme sağlayacak yapısal düzenlemelerle bu sürecin desteklenmesinin önem taşıdığını ifade etti.

ENFLASYON BELİRSİZLİĞİ
Fiyat istikrarına yönelik kararlı duruşun mevcut şartlarda dengeli büyümeyi destekleceğine dikkat çeken Çetinkaya enflasyona değinerek şöyle konuştu: "Enflasyon belirsizliğinin azaltılmasına yönelik koordineli politikalar risk primindeki düşüşe katkı vererek Türk lirası cinsinden istikrarlı fonlama imkanlarını iyileştiriyor, uzun vadeli faizleri aşağı çekiyor. Bu da iktisadi faaliyet ve yatırımlardaki toparlanmayı destekliyor. Para politikasındaki kararlı duruş eylül ayından bu yana uzun vadeli faizlerde gözlenen düşüşe önemli destek verdi. Fiyatlamalara dair öngörülebilirliğin artması fonlama koşullarını iyileştirip vadeleri daha da uzatarak ekonominin sağlıklı bir patikada ilerlemesine katkıda bulunacaktır.”

Finansal istikrara da değinen Çetinkaya mevcut şartlarda güçlü fiyat istikrarı odaklarının öngörülebilirliği artırarak finansal istikrarı desteklediklerini belirtti. Merkez Bankası’nın ihtiyaç duyulduğunda likidite ve zorunlu karşılık araçlarını kullandığımı belirten Çetinkaya “Geçen yıl attığımız çeşitli adımların piyasa oynaklıklarının azaltılması ve aktarımın güçlendirilmesi hedefleri bakımından etkili olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

ENFLASYON DÜŞENE KADAR SIKI POLİTİKA
Dönemsel şartlar dikkate alınarak, finansal istikrara katkı sağlayacak yönde, likidite adımların atılabileceğini kaydeden Çetinkaya ekonomi gündemine dair şöyle konuştu: "Bu araçların ve atılan adımların doğrudan para politikası duruşuna dair bir sinyal içeriği bulunmuyor. Likidite araçlarına dönük uygulamaları finansal aktarım çerçevesinde değerlendirmek daha doğru olur. Para politikasına dair duruşumuz net; enflasyon dinamiklerinde ikna edici bir iyileşme gözlenene kadar sıkı duruşu koruyacağız.

CARİ AÇIK...2018 yılının ortalarından itibaren ekonomideki dengelenme sürecinin belirginleşmesi ile birlikte cari açıkta hızlı bir daralma görmekteyiz. İktisadi faaliyette yavaşlama gözlenen dönemlerde cari işlemler dengesinin iyileşmesi beklenen bir gelişmedir; bununla birlikte, son dönemde ihracat ve turizm gelirlerindeki güçlü seyrin de dengelenme sürecini desteklediğini vurgulamak gerekiyor. Yani düzelmeyi sadece iç talep zayıflığına bağlamak eksik bir değerlendirme olur.

Cari dengedeki iyileşmenin yapısal alanlardaki tedbirlerle desteklenmesi uzun dönemde dengeli büyüme ve fiyat istikrarına katkıda bulunacaktır. Bu kapsamda özellikle verimlilik ve rekabet gücünü artıracak yapısal adımlar önemli. Tasarruf bilinci ve finansal farkındalığın güçlendirilmesi de cari dengedeki iyileşmenin kalıcı olması bakımından kritik önem taşımakta. Ayrıca basiretli borçlanmayı özendiren makroihtiyati tedbirlerin de bu süreci destekleyeceğini değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde bütün bu konuların ülkemizin gündeminde daha ağırlıklı olarak yer alması konusundaki çabalarımız devam edecek. "