BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.432,05
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan flaş açıklamalar! Gerekirse...

Merkez Bankası Para Politikası Kurul toplantısının özeti yayınlandı. Son dakika bilgisine göre özette, ihtiyaç duyulması halinde ek parasal sıkılaştırmaya gidileceği belirtildi...

Abone ol

TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 23 Mayıs'ta gerçekleştirdiği olağanüstü politika toplantısına ilişkin özet yayınladı. Para Politikası Kurulu'nun (PPK) toplantı özetinde ihtiyaç duyulması halinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebileceği belirtildi.

"TCMB fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir" denilen özette, Merkez Bankası'nın ayrıca ihtiyaç halinde ek parasal sıkılaştırma yapılabileceği de vurgulandı.

Toplantı özetinde dikkat çekilen konular arasında küresel dalgalanmaların etkisiyle jeopolitik gelişmeler ve makro indikatörlerin görünümünün Türkiye'nin hassasiyetini artırması yer aldı.

Türk Lirası'nda kaybın ve volatilitenin, yüksek risk primi ve düşük portföy girişleri nedeniyle diğer gelişen piyasalara kıyasla yüksek olduğuna dikkat çekilen tutanaklarda yüksek enfasyon ve yükselen enflasyon beklentilerinin fiyatlama davranışındaki riskleri canlı tuttuğunun altı çizildi.

Enflasyon trendlerine ilişkin göstergelerin hareketsizliğinin ve çekirdek enflasyondaki yüksek seyrin fiyatlama davranışına risk oluşturmayı sürdürdüğü vurgulanan TCMB özetinde, toplantının ardından Geç Likidite Penceresi (GLP) faizindeki 300 baz puanlık artış için “güçlü bir parasal sıkılaştırma” ifadesi kullanıldı.

Tutanaklarda yer alan ilgili madde şu şekilde:

Özetle, yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır.  Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Bu çerçevede, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltilmiştir.