BIST 10.328
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.445,34
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan faiz indirimi!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu sonrası faizleri indirdiğini açıkladı.

Abone ol

Merkez Bankası yılın son toplantısında politika faizini indirdi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 5.75'ten yüzde 5.50'ye çekti. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'te, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 9'da bıraktı.

16 AY SONRA İLK İNDİRİM

Merkez Bankası, politika faizinde son indirimi 4 Ağustos 2011'de yapmıştı. Banka, faizi 50 baz puan düşürerek yüzde 6.25'ten yüzde 5.75'e çekmişti.

DOLAR 1,78'İN ALTINDA

Merkez Bankası'nın çeyrek puanlık faiz indirimiyle dolar geriledi. Karar sonrasında dolar/TL 1,78'in altına indi.

ÇAĞLAYAN: ARİF OLAN ANLAR

Merkez Bankası'nın kararı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Her zaman söylüyorum hiç olamazsa kimseye bir bahane bırakmayayım çünkü genelde 'efendim tam biz işte yapacaktık fakat bir siyasi kimliği olan sayın bakan bu konuyla ilgili bir şey söyleyince biz de indiremedik yanlış anlaşılır diye' onun için ben bugün hiçbir şey söylemeyeceğim ancak ne demek istediğimi arif olanlar anlar'' demişti.

KARAR BEKLENTİLERLE UYUMLU

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, politika faizindeki indirimin beklentilerle uyumlu olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Cömert, şunları kaydetti:

''Bu sebeple tahvil faizleri üzerinde bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Ancak borçlanma oranının sabit tutulması TL'ye sınırlı da olsa olumlu yansıyacaktır.''

Merkez Bankası PPK kararına göre, Kurul politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 5,75'ten yüzde 5,50'ye çekti. Yüzde 5,0 olan gecelik borçlanma ve yüzde 9,0 olan borç verme faizlerini (faiz koridoru taban ve tavanı) ise değiştirmedi.

MERKEZ BURADA DURACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) politika faizini 25 baz puan düşürmesine rağmen faiz koridorunda değişiklik yapmamasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Ekonomist Uğur Gürses, MB'nın bandı değiştirmemesinin artık burada duracağını gösterdiğini belirtti.

Gürses Merkez Bankası'nın daha önce piyasaya verdiği paranın ortalama faizini yüzde 5,50'ye yaklaştırdığını hatırlatarak ''Şimdi politika faizini de buna eşitledi. Bandı değiştirmemesi de artık burada duracağını gösteriyor'' dedi.

Gürses değerlendirmesine şöyle devam etti:

''Fonlamada piyasaya verdiği parayı miktar ayarlaması yaparak yüzde 5,50 sabit faizle ve tek başına haftalık vadede yapması olasılığı yüksek. Koridorun burada kalması olası bir kur dalgalanmasına karşı hala bir araç olarak elinin altında tutacağını düşündürüyor.''