BIST 9.872
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.456,75
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan dolara karşı hamle üstüne hamle!

Dolara karşı hamle üstüne hamle yapan Merkez Bankası son dakika yeni bir adım daha attı. İhracat reeskont kredi ödemelerinde kur sabitlendi.

Abone ol

Merkez Bankası yükselişi durmayan dolar kuruna karşı bir silahını daha kullandı. Geri ödemesi olan ihracatçılar için kur 4,20'ye sabitlendi. Euro borcu olanlar için kur 4,90'dan sabitlendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 25 Mayıs'tan önce kullanılan ve 31 Temmuz'a (dahil) kadar vadesi dolacak ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde dolar için 4,2000, avro için 4,9000 ve İngiliz sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanıdı.

TCMB'nin ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine ilişkin basın duyurusu, bankanın internet sitesinde yayımlandı.

Duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

"25 Mayıs'tan önce kullanılan ve 31 Temmuz'a (dahil) kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, dolar için 4,2000, avro için 4,9000, İngiliz Sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi geri ödemesinde kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verilmiştir."

DOLAR NE TEPKİ VERDİ?

Açıklama öncesi 4,76 seviyesinde olan dolar gerilemeye başladı. Dolar 4,70'e kadar düştü. Şu dakikalarda 4,74 seviyesinde.

BİR HAFTA İÇİNDE 3. HAMLE

Merkez Bankası bir hafta içinde dolara karşı üçüncü hamlesini yapmış oldu. Merkez dolar 5 liraya yaklaşınca ilk olarak faizi 300 baz puan yukarı çekmişti. Banka dün de Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinde bir süre önce 250 milyon dolara çıkardığı ihale tutarını 300 milyon dolara yükseltmişti. Son hamle ise dolar ve euro borcu olan ihracatçıya yönelik oldu. Borcu olup kur yükselince dolar almaya yönelen yatırımcının borcu kur üzerinden sabitlenmiş oldu.