BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,73
ALTIN 2.401,29
HABER /  GÜNCEL

Menderes, Said Nursi ile görüştü mü?

Menderes'i şeriatçı diye yaftalamak için kullanılan Said Nursi ile görüştüğü iddiası yeniden dillendirildi.

Abone ol

Merhum Başbakanlardan Adnan Menderes ile ilgili bir kitap yazan Melike İlgün, Menderes'in seçim kampanyası için Said Nursi ile görüştüğünü ileri sürdü.

Akşam'dan Elif Aktuğ'a konuşan İlgün, "Son günlerde Tayyip Erdoğan’la birlikte Adnan Menderes adı zikrediliyor" şeklindeki soruyu şöyle cevapladı:

"Bunu anlayamıyorum. Büyük bir politikacıydı ama şimdiki mütedeyyin kesimin yakın hissedeceği özelliklere çok da sahip değildi. Ezanı Türkçe’den aldı orijinaline döndürdü, evet seçim kampanyası için Said-i Nursi ile görüştü ama özel hayatında farklıydı."

SAİD NURSİ MENDERES İLE HİÇ GÖRÜŞMEDİ

Risalehaber'de yer alan habere göre; İlgün'ün iddiaları geçmişte de gündeme gelmişti. Ancak, Said Nursi Hazretleri ve Adnan Menderes hiçbir zaman aynı mekânda, aynı anda bulunmamışlar, yüz yüze hiçbir zaman görüşmemişlerdi.

Said Nursi, siyasetçilerle, devlet adamlarıyla, taraftarı ve karşıtı olduğu yetkililerle açık iletişimi tercih etmiştir. “Kapalı kapılar ardında” bir diyalog ve iletişimi olmamıştır. Genelde, toplumun geleceğini ve hayati değerde mukadderatını ve mukaddesatını ilgilendiren konularda mektup yazmıştır. Bu mektuplardan bazıları Risale-i Nur Külliyatında da yer almaktadır.

DARBEYE ZEMİN HAZIRLANIRKEN DİLLENDİRİLEN İDDİA

27 Mayıs 1960 askeri darbesinden önceki muhalefetinin önemli argümanlarından birisi, dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in Nurculuğun kurucusu Saidi Nursi’nin elini öptüğü iddiasıydı. Bu iddia İsmet İnönü’nün, Said Nursi’nin Demokrat Parti’nin seçim propagandalarında kullanıldığını iddia etmesiyle başlamıştı.